Putovi iz Gruda radit će na asfaltiranju i održavanju lokalnih cesta u Prozor-Rami

18.05.2022. 14:15 / Izvor: Akta.ba
Općina Prozor-Rama

Općina Prozor-Rama potpisala je s tvrtkom Putovi d.o.o. Grude Ugovor/Okvirni sporazum o izvođenju radova na asfaltiranju i održavanju lokalnih cesta i ulica s prilazima.

Općina Prozor-Rama potpisala je s tvrtkom “Putovi” d.o.o. Grude Ugovor/Okvirni sporazum o izvođenju radova na asfaltiranju i održavanju lokalnih cesta i ulica s prilazima.

Ugovor je u ime Općine Prozor-Rama potpisao načelnik dr. Jozo Ivančević, a u ime tvrtke “Putovi” direktor Rajko Ćutuk. 

“Današnji Okvirni sporazum obuhvaća radove na određenim projektima koji su trebali biti dovršeni još prije, ali zbog određene situacije su radovi prolongirani. Također, osporavani su i Javni natječaji, žalile su se određene firme koje, rekao bih, nemaju niti adekvatne uvjete za ove poslove, ali su zato bili spremni žaliti se i osporavati natječaje. Cijelu proteklu godinu smo ustvari čekali na rješavanje tih problema. Ove godine su sve procedure završene i izvodimo radove na asfaltiranju na jednoj dionici u Gmićima, zatim radimo dionicu Uzdol-Here. Radit će se dio Jaklića kroz samo selo i do groblja, također je ostao dio radova u Gračacu, točnije Lovnici, radimo cestu kroz zaseok i nekoliko priključaka do obiteljskih kuća. Radimo i put do groblja u Gračanici i put u Škrobućanima. Prema projektu radimo i određene dionice u Lugu, gdje se u proteklom periodu radio vodovod”, pojašnjava detalje Ugovora načelnik općine dr. Jozo Ivančević.

Općina Prozor-Rama jedan od najvećih investitora u regiji koju pokrivaju “Putovi”

Uz potpisivanje današnjeg sporazuma, valja spomenuti i projekt za dionicu Izlaz-Orašac.

Načelnik pojašnjava: “Taj projekt je trebao biti završen prošlu godinu, ali tu su nam zaista stvarale probleme određene firme koje niti imaju uvjeta niti su sposobne da rade ove projekte, ali su ih spremne bojkotirati. Sredstva su iz Proračuna općine prenesena za ovu godinu da se put nastavi raditi. Žalosti me što pojedine firme šire dezinformacije o namještanju natječaja, ali vidimo da su sve upućene žalbe odbijene, tako da će se krenuti u realizaciju. Raduje me i veseli da će se taj put ove godine završiti.”

“Ovo je sporazum čija vrijednost nije ni toliko malena, za ove naše prostore. Očekivali smo ove aktivnosti ranije, ali zbog procedura prilikom nabavki, procesi se uvijek oduže. Prošli tender je bio potpisan kada su cijene energenata bile 30 ili 40 posto u sumi, jeftinije nego danas. Pojedini materijali kao što je plin ili bitumen su značajno u veće postotke poskupljenja. A sve to na kraju plaća investitor. Da budem iskren, dugi niz godina radimo ovdje, čast nam je raditi u općini Prozor-Rama, jer je ovo općina koja daleko najviše investira u regiji koju mi pokrivamo”, kazao je Rajko Ćutuk, direktor tvrtke “Putovi” d.o.o. iz Gruda.

Ugovorena cijena

Cijena izvođenja pojedinačnih radova asfaltiranja i održavanja lokalnih cesta s prilazima na području općine Prozor-Rama ugovarat će se fiksnim i nepromjenjivim iznosima, prema pojedinačnim cijenama iz dostavljene i prihvaćene ponude troškovnika. Ukupna jedinična cijena radova bez PDV-a iznosi 4.500,00 KM. Navedeni iznos predstavlja ponuđenu jediničnu cijenu radova nakon provedene e-aukcije. Maksimalna vrijednost radova koji se mogu ugovoriti na temelju ovoga Okvirnog sporazuma, bez uračunatog PDV-a, iznosi 3 milijuna maraka, odnosno s uračunatim PDV-om 3.510.000,00 KM.

Uz infrastrukturu, gradi se i tržnica, kolektor, pročistač, kao i vrtić. U planu je i put prema Šćitu, Splitska ulica, kao i Sinjska ulica. Potpisan je i ugovor za “mahalu”. Broj projekata je velik, a Načelnik ističe kako se svi projekti planiraju dovršiti do 2024. godine.

Sredstva za sve navedene infrastrukturne i druge projekte uglavnom osigurava Općina Prozor-Rama, jer podrška s razine Županije ili Federacije uglavnom izostaje. “Jednostavno smo prekriženi”, kratko kaže načelnik dr. Jozo Ivančević.

Ovim Ugovorom/Okvirnim sporazumom potpisanim danas, 17. svibnja 2022. godine, reguliraju se prava i obveze ugovornih strana u vezi asfaltiranja i održavanja lokalnih cesta i ulica na području općine Prozor-Rama. Maksimalna vrijednost radova je 3 milijuna maraka (bez PDV-a), a rok izvođenja radova je godinu dana od potpisivanja ugovora ili do utroška predviđenih sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije