Socijalna zaštita

Otvoreno žensko odjeljenje Ustanove za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje

14.06.2024. 17:00 / Izvor: Fena
KS

Ustanova je dosad zbrinjavala isključivo mušku djecu i omladinu.

Ustanova za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje - Sarajevo, u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, zvanično je otvorila odjel za smještaj i tretman odgojno zanemarene i ženske djece i omladine s poremećajima u ponašanju.

Ustanova je dosad zbrinjavala isključivo mušku djecu i omladinu.

Obzirom da već odavno postoji potreba i za ženskim odjelom, uz sufinasiranje Ministarstva Ustanova je radila na rješavanju formalno-pravnih i materijalnih uslova za otvorenje tog odjela.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je da je to ministarstvo uložilo značajne napore i novac da bi Ustanovi omogućilo otvorenje tog odjela.

"Sufinansirali smo opremanje Odjela kroz dodjelu transfera-grantova za tekuće poslovanje i kapitalne projekte. Time smo omogućili Ustanovi da stvori sve zakonske, prostorne, logističke i kadrovske uslove za njegov rad. Postojanje tog odjela od izuzetne je važnosti jer dosad nije postojala ustanova koja je zbrinjavala djevojke. Otvaranjem tog odjela omogućavamo kvalitetnu socijalnu zaštitu, odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju za žensku djecu i omladinu, čime značajno unaprjeđujemo njihov položaj u društvu", naveo je.

Kako je rekao direktor Ustanove Dževad Šuško, stručnjaci raznih profila u tom odjelu pružit će adekvatnu podršku i zaštitu ženskoj djeci i omladini.

"Naš rad usmjeren je, osim na pružanje sveobuhvatne podrške muškoj djeci i omladini, sad i ženskoj djeci i omladini koja su odgojno zanemarena i zapuštena ili imaju dijagnosticirane poremećaje u ponašanju i osjećajima. Također, provodit ćemo zavodske odgojne mjere, dijagnostičko-opservacijski tretman i privremeni smještaj po sudskim odlukama", pojasnio je direktor Šuško.

Kako je istaknuto, otvaranje tog odjela značajan je korak naprijed u pružanju specijalizirane brige za žensku djecu i omladinu u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Time se unaprjeđuju njihova prava i poboljšavaju uslovi za njihov razvoj i integraciju u društvo.

Ustanova za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje - Sarajevo pruža usluga socijalnog zbrinjavanja i zaštite, odgoja i obrazovanja, provođenje zavodskih mjera upućivanja u odgojne ustanove, dijagnostičko-opservacijski tretman, te privremeni smještaj po odluci suda tokom trajanja postupka.

Korisnici usluga Ustanove su odgojno zanemarena i zapuštena djeca, djeca s dijagnosticiranim poremećajima u ponašanju i osjećajima koji se javljaju u djetinjstvu i adolescenciji, kao i djeca i maloljetnici u sukobu sa zakonom, te punoljetne osobe do 23. godine života na osnovu odluke suda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije