Uređenje grada: Za šta će se u Sarajevu izdvojiti najviše novca

03.01.2019. 13:52 / Izvor: Faktor
Uređenje grada: Za šta će se u Sarajevu izdvojiti najviše novca

Grad Sarajevo platit će 950.000 maraka ceremoniju otvorenje EYOF-a na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase“, 9. februara 2019. godine.

Budžetski novac izdvojen je za uređenje Bijele tabije, Željezničke stanice Bistrik, Trga Alija Izetbegović, za šetalište od Bentbaše do Darive, obove mosta Drvenija, Kasarne Jajce i još niz kapitalnih projekata.

Na uređenje Bijele tabije u skladu sa projektom koji je napravio Kantonalni zavoda za zaštitu kulturno historijskog i priorodnog naslijeđa Sarajevo. Procjenjena vrijednost planiranih radova iznosila je oko 110.000 maraka, bez PDV, od čega je u 2017/2018 godini ugovoreno i izvedeno radova u vrijednosti od 100.000 maraka.

Pošto se radi o kapitalnom projektu kako je navedeno u obrazloženju budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu osigurano je dodatnih 50 hiljada maraka za uređenje Bijele tabije.

Za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju historijske građevine zgrade Željezničke stanice Bistrik u Sarajevu u budžetu za 2019. godinu planirano je 100.000 maraka.

Sredstva će se utrošiti za otkup stanova na kojima postoji pravo vlasništva i koji su u zakupu, a nakon riješavanja ovog pitanja počinje obnova zgrade Željezničke stanice Bistrik. Stanove je moguće osigurati preko Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Za izradu Glavnog projekta Trga oslobođenja Alija Izetbegović planirano je 30.000 maraka. Izradom Glavnog projekta Grad Sarajevo će zahtjevati pored zadovoljavanja estetskog izgleda i funkcionalnost Trga.

Iz budžeta će se za projekat Bentbaša-Dariva izdvojiti 300.000 maraka. Novac će se potrošiti na uređenja Darive, šetalište i adrenalin park.

Na uređenje dijela Kasarna Jajce iz budžeta će se potrošiti 100.000 maraka.

Na Obnovu mosta Drvenija odobreno je 100.000 maraka.

Grad Sarajevo platit će 950.000 maraka ceremoniju otvorenje EYOF-a na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase“, 9. februara 2019. godine.

Izmjenom Ustava Kantona Sarajevo prenesena je nadležnost Gradu Sarajevo za upravljanje, finansiranje i unapređenje djelatnosti i objekata gradske komunalne infrastrukture, mostovi od posebnog značaja za Grad, i po tom osnovu iz budžeta će se uzeti 100.000 maraka.

Za otkup nekretnine, koja je dio Nacionalnog spomenika Hadži Sinanova (Silandar Mustafa-paše) tekija sa Sarač Alijinom džamijom i mezarjem uz nju iz budžeta će se izdvojiti 120.000 maraka, čijim otkupom bi Grad Sarajevo dao svoj društveni doprinos na o čuvanju nacionalnog spomenika i institucionalno zaštitio i o čuvao vrijednost ovog kulturno-historijski vrijedanog objekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije