Uređenje srednjovjekovne nekropole Maculje kod Novog Travnika

30.05.2014. 08:29 / Izvor: Fena
Uređenje srednjovjekovne nekropole Maculje kod Novog Travnika

Stručni timovi trenutno rukovode radovima na uređenju nekropole Maculje koja se nalazi 21 kilometar udaljena od Novog Travnika.

Stručni timovi trenutno rukovode radovima na uređenju nekropole Maculje koja se nalazi 21 kilometar udaljena od Novog Travnika.

Ova srednjovjekovna nekropola broji ukupno 101 stećak, a najinteresantniji nadgrobni spomenici su takozvane krstače kojih ima ukupno 16, a dimenzije one najveće iznose 220 x 110 x 49.

Kako je za Fenu izjavila arheolog iz Travnika Ajla Sejfuli, planirani radovi obuhvataju izmiještanje puta koji je nekropolu podijelio na dvije manje cjeline, postavljanje informativne table nacionalnog spomenika BIH, ozelenjavanje površine oko nekropole, kao i štampanje letaka sa osnovnim informacijama o nekropoli, broju stećaka, periodu u kojem su stećci nastali, itd.

Projekt je finansiran iz sredstava Federalnog ministarstva kulture i sporta, a kao stručni savjetnici u projektu su učestvovali arheolozi mr.sci. Lidija Fekeža-Martinović i arheolog Zavičajnog muzeja Travnik Ajla Sejfuli.

"Bitno je naglasiti da je nekropola Maculje, popularno nazvana i kameni svatovi, jedina nekropola s područja Srednjobosanskog kantona koja je uvrštena za kandidaturu srednjovjekovnih nekropola stećaka na listu svjetske baštine UNESCO-a", kazala je Sejfuli.

Naglašava da je općina Novi Travnik izrazito bogata kulturno-historijskim spomenicima iz različitih epoha, a posebno se ističu brojne nekropole stećaka, što je i bio razlog da se projekt njihovog uređenja i prezentacije pokrene još prije dvije godine.

Novotravničko udruženje BZK „Preporod“ zajedno s profesorom Đemilom Jakićem i profesorom Enverom Veletovcem, u saradnji s Općinom Travnik pokrenulo je ovaj projekt koji je podrazumijevao uklanjanje raslinja i drveća na nekropolama Kaurlaš, Bistro i Maculje.

Sve tri nekropole su po odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, proglašene nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije