Urediti desnu stranu Miljacke i napraviti izletište

22.08.2019. 14:11 / Izvor: Fena
Urediti desnu stranu Miljacke i napraviti izletište

Načelnik Hadžibajrić je kazao da Općina Stari Grad ulaže značajne napore u očuvanje kulturno-historijskih spomenika i čuva od zaborava historiju i tradiciju.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović obišli su lokalitet Vakufa Isa-bega Ishakovića, u blizini Darive, s desne strane Miljacke, te razgovarali o eventualnom uređenju ovog prostora koji ima velike potencijale da postane izletište nadomak Bentbaše i starogradske jezgre.

Načelnik Hadžibajrić je kazao da Općina Stari Grad ulaže značajne napore u očuvanje kulturno-historijskih spomenika i čuva od zaborava historiju i tradiciju.

"Prošle godine u julu izvršili smo revitalizaciju historijskog puta, pješačke staze od Bentbaše preko Babića bašče do Kozije ćuprije. Dobro bi bilo nastaviti hortikulturno uređenje ovog prostora, kao i prostora uz samu rijeku Miljacku. Svakako, prije bilo kakvih radova moramo provjeriti imovinsko-pravne odnose i mišljenje struke", kazao je Hadžibajrić.

Sa njim se složio i ministar Filipović, koji smatra da bi od ovog prostora, kada bi se uredio, imali korist svi građani Kantona Sarajevo.

"Ovdje sam sa načelnikom Hadžibajrićem i imamom Sadrudinom ef. Išerićem da zajedno vidimo koji su to prostori kojim raspolažu Općina i Vakuf. Ako utvrdimo da ne postoje pravne smetnje, odnosno da se neće prekršiti zakoni o zaštiti prirode i okoliša, Ministarstvo na čijem sam čelu će također pristupiti radovima uređenje", rekao je Filipović.

Dio ovog zemljišta je u vlasništvu Vakufske direkcije. Dobar poznavatelj lokaliteta hafiz Sadrudin ef. Išerić, imam Careve džamije, volio bi da se ova prirodna ljepota približi svim građanima, što je i kazao prilikom obilaska, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije