Uređuje se Spomen park Vraca

21.08.2020. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Uređuje se Spomen park Vraca

U rasadniku preduzeća Park u Sokolović Koloniji izvršena je i proizvodnja travnog busa namijenjenog za rekonstrukciju i obnovu uništenog dijela travnjaka.

Travnjak uz tvrđavu na Spomen parku Vraca više nije uništen i devastiran, jer upravo ovih dana radnici Parka rade na njegovoj rekonstrukciji i sjetvi nove trave.

Riječ je o rekonstrukciji 800 metara kvadratnih površine na kojoj je nekad bio travnjak, ali je vremenom uništen.

Ekipe Parka sa mehanizacijom izvršile su uklanjanje uništenog travnjaka, prihranu zemljišta, nivelaciju i ovih dana bit će urađena svjetva nove trave.

U rasadniku preduzeća Park u Sokolović Koloniji izvršena je i proizvodnja travnog busa namijenjenog za rekonstrukciju i obnovu uništenog dijela travnjaka na kaskadama u desnom dijelu Spomen parka.

U toku naredne sedmice radnici Parka će izvršiti rekonstrukciju i tog dijela, koji podrazumijeva uklanjanje uništenih dijelova, prihranu zemljišta i postavljanje travnog busa, čime će ovaj dio Spomen parka dobiti potpuno novu travnatu površinu. Svi navedeni radovi dio su rekonstrukcije i hortikulturnog uređenja dijela zelenih površina Spomen parka Vraca koje je u junu preduzeće Park započelo u saradnji i kroz projekat koji zajedno realiziraju Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, a podržan je i od strane Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo.

Tada je urađeno čišćenje i orezivanje samoniklog rastinja na zelenim površinama, sadnja novih stabala, orezivanje i sječa postojećih velikih i rizičnih stabala, sadnja ukrasnog grmlja, čišćenje biootpada uz odvodnih kanala.

Urađena je i zamjena drvenih štafli na 20 parkovskih klupa, te postavljanje novih 10 parkovskih korpi za sitni otpad.

Tada je pokošena trava i na 14.000 metara kvadratnih travnjaka. Obaveza preduzeća Park, u ovoj fazi projekta je i tokom jeseni izvršiti još jednu košnju i odvoz biootpada sa tih površina.

(Foto: Fena)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije