USAID donirao 350.000 KM za pristupne puteve u bijeljinskoj poslovnoj zoni

26.06.2018. 15:42 / Izvor: Akta.ba
USAID donirao 350.000 KM za pristupne puteve u bijeljinskoj poslovnoj zoni

Udio USAID-a u izgradnji saobraćajnica u Poslovno-industrijskoj zoni dva se odnosi na izgradnju 800 metara puta. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i šef Ekonomskog odjeljenja USAID-a Endrju Bigl potpisali su danas aneks ugovora o donaciji 350.000 KM za izgradnju pristupnih puteva u bijeljinskoj Poslovno-industrijskoj zoni 2, nakon čega su posjetili ovu zonu i gradilište saobraćajnica.

Udio USAID-a u izgradnji saobraćajnica u Poslovno-industrijskoj zoni dva se odnosi na izgradnju 800 metara puta. 

Bigl je rekao novinarima da Gradska uprava Bijeljina i gradonačelnik imaju jasnu viziju razvoja, što je za svaku pohvalu, kao i partnerstvo grada Bijeljina i USAID-a. 

"Naša agencija podržava ekonomski razvoj u cijeloj BiH i primijetili smo da su dvije glavne smetnje za brži razvoj - nedostatak infrastrukture i loše poslovno okruženje. Zato je zadovoljstvo vidjeti da su u Bijeljini obje smetnje otklonjene", rekao je Bigl novinarima.



On je dodao da su finansijske procedure grada Bijeljina transparentne i da je to bio jedan od razloga što je USAID ušao u partnerstvo na ovom projektu.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da je trebalo ispuniti stroge uslove za dobijanje donacije, uključujući i ekološke dozvole.

Osim infrastrukture neophodne za rad preduzeća u ovoj zoni, svi objekti će biti priključeni na fekalnu kanalizaciju.

Mićić je izrazio očekivanje da će, nakon što Poslovno-industrijska zona dva zaživi u punom obimu, posao dobiti 1.000 radnika. 

"
Od 52 parcele koje smo ovdje imali na raspolaganju, 50 je prodano, a jedna je u procesu prodaje. Desetak preduzeća je već počelo sa građevinskim aktivnostima, a svi su u obavezi da u roku od dvije godine od kupovine placa dobiju građevinsku dozvolu. Glavni cilj nam nije prihod od prodaje zemljišta, nego nova radna mjesta. Realno je očekivanje da, nakon što Poslovno-industrijska zona 2 zaživi u punom obimu, posao dobije oko 1.000 radnika", istakao je gradonačelnik Mićić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije