USK dobio grant sredstva za izradu kantonalnog prostornog plana

20.12.2017. 08:57 / Izvor: Akta.ba
USK dobio grant sredstva za izradu kantonalnog prostornog plana

Nakon što je provedena procedura  izbora korisnika sredstava, projekat "Prostorni plan Unsko-sanskog kantona za period 2012. – 2032. godina" odabran je za sufinanciranje.

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Jasmin Burnić i ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenje Josp Martić potpisali su jučer ugovor o dodjeli grant sredstava za implementaciju projekta ''Prostorni plan Unsko-sanskog kantona za period 2012. – 2032. godina''.

Potpisivanju ugovora prethodio je javni poziv za dodjelu sredstava, "Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – za izradu prostorno planskih dokumenata" utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2017. godinu, koji je objavilo Federalno ministarstvo prostornog uređenje, a na koji je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK apliciralo sa projektnim prijedlogom. Nakon što je provedena procedura  izbora korisnika sredstava, projekat "Prostorni plan Unsko-sanskog kantona za period 2012. – 2032. godina" odabran je za sufinanciranje.

"Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona dobilo je značajna financijska sredstva koja će omogućiti da se nesmatano nastavi rad i okonča izrada najzanačajnijeg strateško-planskog dokumenta Unsko-sanskog kantona, a to je kantonalni prostorni plan. Svrha ovog dokumenta je da se omogući svim zainteresiranim stranama, a to su postojeći predstavnici javnog i privatnog sektora, potencijalni domaći i strani investitori iz svih sfera društvenog i ekonomskog razvoja, da ulažu u privredu, zaštitu okoliša, kulturno-istorijsko naslijeđe, turizam i rekreaciju, saobraćajnu i komunalnu infrastruktru, a sve sa jednim ciljem – da se unaprijedi kvaliteta življenja svih građana Unsko-sanskog kantona'', navodi Martić.

Dodaje da ovaj potpisani Ugovor ima posebnu težinu kada se zna da će u budžetu Unsko-sanskog kantona za 2018. godinu uštediti 50.000 KM, jer će im ovo, navodi, omogućiti da planirana sredstva za izradu kantonalnog prostornog plana preraspodjele u druge projekte od značaja za Unsko-sanski kanton.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije