Investicije / PROJEKTI

Uskoro asfaltiranje dionice regionalnog puta Dariva-Hreša R447

04.08.2020. 15:18 / Izvor: Akta.ba

Vrše se posljednje pripreme za asfaltiranje dionice regionalnog puta Dariva-Hreša R447 u dužini od 450 metara. Radi se o dionici od mosta Bosansko-turskog prijateljstva na Obhodži prema Darivi, a projekat zajedno realizuju Općina Stari Grad i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

Radovi su počeli prije nešto više od dva mjeseca, a uloženi su maksimalni napori da se sanacija uradi na kvalitetan način. To je, između ostalog, podrazumijevalo uklanjanje starog asfalta, proširivanje saobraćajnice, izmiještanje stuba električne energije i izgradnju više od 100 metara potpornih zidova uz saobraćajnicu.

Projekat uključuje i novu horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, odvodnju površinskih voda, te drenažu. Na dionici se sada vrše pripreme podloge za asfaltiranje koje bi trebalo početi najkasnije sljedeće sedmice, a što zavisi od vremenskih prilika.

Inače, regionalni put Dariva-Hreša R447 je od velikog značaja za stanovnike Mošćanice, Gazijinog Hana, Faletića, Baruthane, Nova Baruthane, Hladivoda, Brusulja i drugih naselja koji broje više od 1.500 domaćinstava.

Mjesna zajednica Mošćanica je teritorijalno najveća mjesna zajednica u općini Stari Grad i svojom površinom obuhvata 1/3 kompletne općine. Prilazni putevi ovoj mjesnoj zajednici, konkretno regionalni put Dariva-Hreša R447, od velikog je značaja, ali u stanju u kakvom je dosad bio nije pružao mogućnost odvijanja saobraćaja za veće kamione i autobuse. O tome je govorio i jedan od stanovnika Mošćanice, Mirsad Lelo.

"Ovaj projekat znači mnogo za sve stanovnike Mošćanice jer je ova saobraćajnica desetinama godina „usko grlo“ za svu komunikaciju i saobraćaj, pogotovo teških vozila. Na naše područje nikada nije došao veći kamion upravo zbog stanja ceste i ovdje je riječ o velikom poduhvatu za naše mjesno područje", kazao je Lelo.

Projekat koštaviše od 320.000 KM, a finansiraju ga zajednički Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad. Na početku ovog projekata gradilište su obišli općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima i Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS. Tada je istaknuto da se radi o nastavku projekta i saradnje iz oktobra 2015. godine kada je urađena druga dionica ovog puta što je koštalo oko 330.000 KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije