Investicije / PROJEKTI

Uskoro gradnja nadvožnjaka koji će spajati ulice Safeta Zajke i Džemala Bijedića

28.03.2018. 13:57 / Izvor: Fena

Sporazum o izdvajanju sredstava u iznosu od 7.600.000 KM iz budžeta Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad u ovoj godini za gradnju objekta nadvožnjaka preko željezničke pruge koji će spajati ulice Safeta Zajke i Džemala Bijedića, u okviru projekta izgradnje IX transverzale, potpisali su danas ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, ovlašteni potpisnik Direkcije za puteve KS Emir Hota i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Emir Dedović.

Za gradnju nadvožnjaka Ministarstvo saobraćaja izdvojit će 4.300.000 KM, Direkcija 2.300.000 KM, a Općina 1.000.000 KM.

"Predmet ovog sporazuma je srednja dionica saobraćajnice IX transverzala, a koja obuhvata najznačajniji objekt nadvožnjaka preko željezničke pruge. Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uslovi za prvu fazu njegove gradnje za koju će biti utrošena navedena sredstva", naveo je Hota.

Po njegovim riječima, Direkcija za puteve je javnim pozivom izabrala izvođača radova te slijedi potpisivanje ugovora za realizaciju ovog dijela projekta.

Izgradnja ove gradske saobraćajnice podijeljena je u tri faze, odnosno poddionice. Prva je na potezu od mosta preko rijeke Miljacke do ulice Džemala Bijedića sa rekonstrukcijom raskrsnice, druga od ulice Džemala Bijedića do spoja sa ulicom Safeta Zajke sa pomenutim objektom nadvožnjaka i treća se odnosi na rondo u ulici Safeta Zajke zajedno sa vezom IX transverzale sa LOT-om 2C Sarajevske obilaznice.

"Realizacijom ovog dijela projekta okončat će se druga njegova faza. Vlada KS je na sjednici u ponedjeljak usvojila zaključak i o odobravanju realizacije posljednje, treće faze koja će se finansirati iz kreditnih sredstava naredne godine", istakao je ministar Fišo.

IX transverzala je primarna gradska saobraćajnica kojom je planirano povezivanje lijeve strane Općine Novi Grad sa obilaznicom grada, budućim gradskim autoputem i naseljima na desnoj strani. Ima ulogu najkraće veze za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta sa desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije