Uskoro ime kompanije koja će dovršiti preostale objekte HE "Dabar"

26.11.2018. 08:42 / Izvor: RTRS
Uskoro ime kompanije koja će dovršiti preostale objekte HE 'Dabar'

U zimskoj pauzi naći će se ulaz tunela, u Biogradu. Traže se nova rješenja za ubrzavanje radova.

Za dvije godine, dovodni tunel za Hidroelektranu "Dabar", sa pristupnim tunelima, iskopan je u dužini od 5,8 kilometara. Kapitalni objekat, u okviru najskupljeg i najsloženijeg projekta u Republici Srpskoj u posljednjih trideset godina, gradi se iz četiri pravca. Uskoro bi trebalo da bude poznato i ime kompanije koja će dovršiti izgradnju preostalih objekata Hidroelektrane "Dabar".

Neimarima, u poslu bez prekida, preostalo je sedam kilometara glavne tunelske cijevi. Geološki složen teren zahtijeva dodatna građevinska rješenja.

"Pretežno su prisutni različiti krečnjaci. Nailazimo često na kaverne, koje su zapunjene glinom ili kamenom, i one nam prave teškoće. Prave problem jer je zahtjevniji oblik podgrade, što nas usporava", rekao je rukovodilac gradilišta iz "Integral inžinjeringa" Braniša Pilindavić.

U zimskoj pauzi naći će se ulaz tunela, u Biogradu. Traže se nova rješenja za ubrzavanje radova.

"Uz pojačanu dinamiku, koja će biti kada stupi građevinska sezona, on će imati neka napadna mjesta koja sada nisu realna da se rade. Ovo je period kada će biti poplavljena ulazna građevina", izjavio je direktor ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Gordan Mišeljić.

Sa svim završenim pripremnim radovima, građevinci su u prednosti. HE Dabar je projekat koji je zahtijevao najveću ikada izvršenu eksproprijaciju u Republici Srpskoj. 

"Radi se o 900 hektara u Nevesinjskom polju, od kojih će veći dio biti potopljen. Ostalom dijelu biće omogućeno navodnjavanje. Sami projekat 'Gornji horizonti' je višenamjenski, a energetika je ta koja nosi projekat, ali sve benefite će imati i ostale grane", istako je v.d.direktor HE "Dabar" d.o.o. Željko Zubac.

Hidroelektrane na Trebišnjici, uložile su devedeset miliona maraka u izgradnju. Uskoro će obnarodovati poziv kompanijama, koje bi dovršile hidroelektranu. Devetnaest ih je zainteresovano.

"Sada smo na teškom zadatku. Da od tih devetnaest respektabilnih kompanija odaberemo najbolju, koja će, poštujući sve svjetske standarde i naš glavni projekat, izgraditi preostale objekte, čime ćemo steću uslove da vode 'Gornjih horizonata' uvedemo u hidrosistem 'Trebišnjica'. Obaveza partnera je da izgradi, donese finansije i što je najbitnije, vlasništvo ostaje u Republici Srpskoj", dodao je Zubac.

Modalitet saradnje sa budućim partnerom, koji će projekat HE "Dabar" završiti po sistemu "ključ u ruke", već je definisan. Osim proizvodnje na vlastitim turbinama, buduća hidroelektrana domaćem sistemu donijeće novih petsto gigavatčasova struje na godišnjem nivou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije