Investicije / PROJEKTI

Uskoro izgradnja nove industrijske zone u prijedorskom naselju Gornja Orlovača

04.03.2021. 07:45 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se kučer sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem i ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić sa kojima je razgovarao o eksproprijaciji zemljišta za trasu autoceste Banja Luka - Prijedor, izgradnji nove industrijske zone u naselju Gornja Orlovača te prenamjeni poljoprivrednog u gradsko građevinsko zemljište i statusu zaobilaznice oko Prijedora čija je izgradnja počela prije 20 godina a nikada nije završena. 

Ministar Mitrović je na sastanku najavio da će pokrenuti inicijativu da se riješe pitanja sigurnosti saobraćaja na dva pružna prijelaza u Prijedoru te otvori privremeni granični prijelaz Novi Grad za teretni saobraćaj prema Hrvatskoj.

"Razgovarali smo i o željezničkom saobraćaju i povezivanju pruga Banja Luka – Prijedor i inicijativi za povezivanje željeznice dalje sa Bihaćem, kao i rekonstrukciji pruge od Bihaća ka Splitu", dodao je Mitrović.

Kako je naglasila ministrica Golić, Vlada Republike Srpske će na grad prenijeti pravo prenamjene zemljišta sa poljoprivrednog na gradsko građevinsko radi razvoja nove industrijske zone u naselju Gornja Orlovača kako bi Prijedor krenuo u nove investicije, jer je autocesta Banja Luka – Prijedor žila kucavica privrednog razvoja.

Ministar Mitrović je istakao da će svima kojima imovina bude eksproprirana biti nadoknađena šteta, odnosno da niko neće biti oštećen u ovom procesu.

Gradonačelnik Pavlović je rekao da je od Ministarstva dobio informacije da su problemi u vezi sa trasom autoceste Banja Luka – Prijedor u najvećem dijelu riješeni.

Gradonačelnik i ministri posjetili su potom i prijedorsku bolnicu Doktor Mladen Stojanović, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije