Uskoro izgradnja nove pješačke staze na desnoj obali Bosne

Investicije / URBANIZAM

Uskoro izgradnja nove pješačke staze na desnoj obali Bosne

09.03.2019. 10:45 / Izvor: Akta.ba

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica obavještava javnost da su započeti radovi na uklanjanju postojeće pješačke staze na desnoj obali rijeke Bosne, u smjeru lijevo od Jalijskog mosta i izgradnji nove staze od ukrasne betonske armature, piše zenicainfo.ba.

Na postojećoj stazi jednim dijelom betonske ploče nedostaju i denivelisane su, a jednim su dijelom zarasle u korov te sanirane običnim betonom, što onemogućava normalno kretanje pješaka.

Resorna gradska Služba je projektom “Pješačka staza u parku Kamberovića polje” aplicirala na “Javni konkursa za dodjelu sredstava u vidu finansijske pomoći kao podrška realizaciji programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2018. godinu” objavljenom od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Nakon provedenih procedura projekat je podržan sredstvima u iznosu od 30.000,00 KM. Dakle, od ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 53.665,56 KM, Fond za zaštitu okoliša FBiH projekat sufinansira sa 30.000,00 KM.

Planirana staza za izgradnju je dužine cca 320 metara i širine 1,70 metara, uključujući ivičnjake. Radovi obuhvataju i postavljanje novih keramičkih pločica na stepenicama koje povezuju šetnicu do Bosne i ovu pješačku stazu.

Cilj projekta je da se obezbijedi pristup zelenim površinama u urbanom dijelu Grada Zenica. Na taj način će biti poboljšana sveukupna kvaliteta življenja, a građani potaknuti da borave u prirodi, baveći se rekreacijom i šetajući. U konačnici to za cilj ima smanjivanje emisije iz motornih vozila i poboljšanje javnog zdravlja građana Grada Zenica, kao i turističko evaluiranje i poboljšanje sadržaja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije