Uskoro nove skakaonice na Malom Polju - Igman: Turistička atrakcija vrijedna 8 mil. EUR

15.03.2010. 13:15 / Izvor: eKapija.ba
Uskoro nove skakaonice na Malom Polju - Igman: Turistička atrakcija vrijedna 8 mil. EUR

U VIP salonu olimpijskog kompleksa Zetra, 10. marta je predstavljeno idejno rješenje izgradnje skakonica na Malom polju – Igman. Prezentaciju je održao arhitekta i stručnjak po pitajnu skakaonica austrijske kompanije Hofrichter - Ritter, Gernot Ritter.

Prezentaciji su između ostalih prisustvovali ministar privrede KS, Abid Šarić, direktor ZOI`84, mr.sci. Nedžad Ajnadžić, generalni sekretar Ski Saveza BIH, Zlatko Hrnjić, te predstavnici Sportskog Saveza KS.

U okviru prezentacije emitovan je i film u trajanju od 7 minuta. Inovacije novog idejnog rješenja su restoran koji će predstavljati turističku atrakciju, a planirana je izgradnja posebne platforme po kojoj bi se do vrha skakaonica moglo stići i automobilom.

Vrijednost cjelokupnog projekta je oko osam miliona eura, a novac će biti nabavljen iz EU fondova kao i direktnim ulaganjima austrijskih partnera.

Prisutnima se obratio direktor ZOI`84, mr. sci. Nedžad Ajnadžić koji je istako da je ovo veoma važan projekt kojim ZOI`84 može aplicirati za povlačenje nepovratnih sredstava EU, te se finansiranje istog ne planira vršiti sredstvima iz budžeta KS.

"U slučaju realizacije ovog projekta tražili bi smo nepovratna sredstva EU, potencijalne strane investitore, te bismo u krajnjem slučaju pokušali povući sredstva iz Fonda solidarnosti MOK- a. Partneri na ovom projektu su ZOI'84, Agencija PEEROTON iz Slovenije, te austrijske kompanija Hofrichter - Ritter. Informisan sam da već postoji interesovanje određenih investitora, te bi smo prije početka realizacije ovog projekta najprije trebali dobiti neophodne saglasnosti nadležnih organa ali bi smo zatražili i mišljenje arhitekte koji je projektovao skakonice koje sada imamo na Igmanu, Janeza Gorišeka", kazao je Ajnadžić.

Nove skakonice bi prema izjavi arhitekte Rittera, a u slučaju realizacije ovog projekta, trebale biti izgrađene na istom mjestu na kojima se trenutno nalaze skakonice na Igmanu (Malo polje). Njihova izgradnja bi išla strogo u skladu sa FIS-inim zahtjevima, a takmičenja na njima će biti u prilici pratiti i do 50.000 gledalaca.

Ritter je istakao da nove skakaonice neće biti izgrađene samo u svrhu održavanja takmičenja već će predstavljati i dio turističke ponude Sarajeva.

"Veoma bi me radovalo da Sarajevo i olimpijska planina Igman, za koje me vežu veoma lijepe uspomene još iz vremena Olimpijade, dobiju ove skakaonice. Sarajevo je među prvim gradovima kojima smo ponudili ovo idejno rješenje", zaključio je Ritter.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije