Investicije / PROJEKTI

Uskoro novi milionski projekt u Općini Stari Grad

21.07.2021. 15:37 / Izvor: Akta.ba

Na području općine Stari Grad uskoro će početi još jedan veliki milionski infrastrukturni projekt, a riječ je o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelu ulice Veliki Alifakovac i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara.

Projekt uključuje i asfaltiranje ovih ulica u dijelu u kojem će se raditi komunalna infrastruktura, a procijenjena vrijednost radova je 1.450.800 KM.

Inače, već godinama fokus djelovanja Općine Stari Grad Sarajevo na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem je ispunjenje svih projekata koji su najavljeni i poboljšanje kvaliteta uslova života građana unutar ove lokalne zajednice, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Početak radova na ovom veoma važnom projektu planiran je sredinom augusta, 2021. godine, a za stanovnike ovih ulica to će značiti kraj problemima sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima i ispucalim asfaltom.

"Najavili smo ovaj projekt na Zboru građana koji smo održali u januaru ove godine u Mjesnoj zajednici Babića bašča i kako sam i tada rekao, ovo će biti veliki projekat koji će zahtijevati strpljenje građana dok sve završimo. S ovim radovima i projektima koje smo prethodnih godina uradili na Bistriku, Toki – Džeki, Širokači, Mahmutovcu i Jarčedolima, zamjena instalacija na lijevoj obali Miljacke će biti okončana", kazao je Hadžibajrić.

Iz Službe za investicije i komunalne poslove kazali su da je riječ o veoma zahtjevnom projektu.

"Postojeća kanalizaciona mreža u dijelu ulice Veliki Alifakovac je tehnički neispravno izvedena, neadekvatnog je profila, opterećena u kišnim periodima godine većim količinama vode, kao i mješovitim otpadnim vodama sa uzvodnog dijela ulice Veliki Alifakovac. U ulicama Alifakovac, Maguda i Megara nema položene kanalizacione mreže na tehnički ispravan način, odgovarajućeg kapaciteta i kvaliteta", pojasnili su.

Ukupna dužina kišnog kanala koji će se uraditi je 446 metara, a fekalnog kanala 488 metara.

Na trasi su planirana 34 šahta, oko 130 priključaka (kišnih i fekalnih), te odgovarajući broj rešetki za prihvat kišnih voda sa saobraćajnice. Što se tične vodovodne mreže trenutno stanje instalacija u pomenutim ulicama je veoma loše, te vrlo često dolazi do kvarova.

"Skoro cijelom dužinom ulica Alifakovac i Maguda trenutno egzistiraju dva cjevovoda, a sada se projektant (projektni biro KJKP 'Vodovod i kananalizacija') opredijelio da umjesto ova dva cjevovoda izvede jedan profila DN 300. Pored toga, rekonstruisat će se i dio cjevovoda profila DN 100", objašnjavaju iz nadležne Službe.

Projektom je predviđena i rekonstrukcija 65 kućnih priključaka. Realizacijom projekta će se poboljšati funkcionalnost, olakšati eksploatacija i što je najbitnije, smanjiće se gubici vode na ovom području.

Nakon implementacije projekta rekonstrukcije postojeće komunalne infrastrukture u spomenutim ulicama, planirano je da se u koordinaciji sa resornim ministarstvom iz oblasti saobraćaja pokuša naći najoptimalniji način rješavanja problema saobraćaja u mirovanju, kao i odvijanja režima kolskog saobraćaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije