Uskoro počinje konzervacija "Arheološkog parka Kalin hadži Alijine džamije"

02.08.2018. 12:47 / Izvor: Fena
Uskoro počinje konzervacija 'Arheološkog parka Kalin hadži Alijine džamije'

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zaključio je da park svjedoči o historiji i prošlom vremenu kao i da će slati pozitivne poruke Sarajeva.

Sporazum o sufinansiranju druge faze projekta konzervacije "Arheološki park Kalin hadži Alijina džamija" u iznosu od 30.000 KM, potpisali su danas predstavnici Islamske zajednice BiH - Vakufska direkcija Sarajevo, Općina Centar i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.  

Predstavnik Vakufske direkcije koja implementira projekt, Senaid Zajimović pojasnio je da je prije mjesec dana okončan projekt arheološkog istraživanja u kojem su arheolozi otkrili oko 40 kabura - grobnica uticajnih porodica koje su ukopane na tom lokalitetu, među kojima je najinteresantniji kabur kćerke vakifa Kalin hadži Alije.

Istakao je da druga faza projekta podrazumijeva konzervaciju arheoloških ostataka koju će finansirati Općina Centar, Grad Sarajevo te Turska investiciona agencija (TIKA).

Treća faza je, naglasio je Zajimović, podrazumijeva konačno uređenje arheološkog parka te otvorenje u ljeto sljedeće godine za posjetioce, ali i istraživače.

Arheologinja Općine Centar Azra Sarić kazala je da su džamija i harem Kalin hadži Alijine džamije izgrađeni u 16. stoljeću, tačnije 1535. godine.

"To je bila manja džamija, ali jedna od najljepših, izgrađena od ćerpiča, kamene munare, drvenog enterijera i željeznih prozora. Kompleks je srušen 1947. godine", pojasnila je.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zaključio je da park svjedoči o historiji i prošlom vremenu kao i da će slati pozitivne poruke Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije