Uskoro počinje realizacija projekata finansiranih donacijom Vlade Srbije

30.04.2018. 08:20 / Izvor: SRNA
Uskoro počinje realizacija projekata finansiranih donacijom Vlade Srbije

Riječ je o sredstvima koja su dominantno namijenjena lokalnim zajednicama.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija najavio je da će ovih dana biti potpisani sporazumi sa predstavnicima lokalnih zajednica o finansiranju projekata sredstvima koje je donirala Vlade Srbije.

"Riječ je o sredstvima koja su dominantno namijenjena lokalnim zajednicama. Mi ćemo ovih dana sa predstavnicima lokalnih zajednica potpisati sporazume, a potom će biti provedene procedure izbora izvođača radova, koji će biti plaćeni odobrenim sredstvima", izjavio je Tegeltija Srni.

Ministar finansija je podsjetio da je ovo druga donacija Vlade Srbije u iznosu od pet miliona evra, koja je namijenjena velikom broju lokalnih zajednica od Novog Grada do Trebinja.

On je naglasio da će 500.000 evra biti izdvojeno za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova u Federacije BiH i to na području Eparhije bihaćko-petrovačke /250.000 eura/ i zvorničko-tuzlanske /125.000 eura/, kao i Mitropolije dabrobosanske /125.000 eura/.

Za Program samozapošljavanja i razvoj preduzetništva kod mladih do 35 godina odobreno je 500.000 evra, a za realizaciju ovog programa zadužen je Zavod za zapošljavanje.

Donatorskim sredstavima Vlade Srbije planirano je finansiranje izgradnje fiskulturne sale u okviru Osnovne škole /OŠ/ "Vuk Karadžić" u Omarskoj kod Prijedora, asfaltiranje lokalne putne mreže na području opština Novi Grad i Kozarska Dubica, rekonstrukcije Doma kulture u Novoj Topoli, opština Gradiška, izgradnje mosta u Čelincu, te sportsko-rekreativnog centra Luke u opštini Mrkonjić Grad i fiskulturne sale u okviru Medicinske škole u Doboju.

U opštini Pelagićevo sredstava su namijenjena za uređenje Trga "9. januar" i izgradnju spomen-kompleksa "Vaso Pelagić", u naselju Patkovača, Bijeljina, planirana je izgradnja fiskulturne sale u sklopu OŠ "Jovan Dučić", dok će u Zvorniku sredstava biti uložena u proširenje kapaciteta Opšte bolnice.

Sredstavima koje je izdvojila Vlada Srbije predviđeno je i finansiranje rekonstrukcije OŠ "Aleksa Šantić" u Osmacima i OŠ "Vuk Karadžić" u Bratuncu, izgradnja vodovodnog sistema u opštini Sokolac, kapele na Vojničkom groblju i vanjsko uređenje zgrade za alternativni smještaj na području ove opštine, te izgradnja spomen-obilježja Veljine u opštini Istočna Ilidža.

U opštini Višegrad planirana je izgradnja dječijeg igrališta i pomoćnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama i parking prostorom, u Novom Goraždu izgradnja kulturno-omladinskog centra, te pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vailija Ostroškog.

Sredstvima iz donacije Vlade Srbije biće rekonstruisane i zgrade Centra za socijalni rad u Srpcu i Kneževu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije