Uskoro počinje sanacija mostova na petlji u Blatuši

24.06.2020. 09:52 / Izvor: Akta.ba
Uskoro počinje sanacija mostova na petlji u Blatuši

Tema razgovora je bila namjera investitora JP Ceste FBiH da pristupi sanaciji mostova kojim je obuhvaćena petlja Blatuša, na sjevernom ulazu u grad Zenicu.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak sa saradnicima je nedavno u kabinetu održao sastanak sa predstavnicima Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i preduzeća „HP Investing“ d.o.o. Mostar..

Tema razgovora je bila namjera investitora JP Ceste FBiH da pristupi sanaciji mostova kojim je obuhvaćena petlja Blatuša, na sjevernom ulazu u grad Zenicu.

"Drago mi je da JP Ceste Federacije BiH nastavljaju investirati u Zenicu i stvaraju uslove za bolji i sigurniji saobraćaj na ovom dijelu puta i ulaza u grad. Zenica kao centar ZDK zaslužuje da se razvija i stvara uslove za još bolji i veći rast, a poboljšanje saobraćajne infrastrukture je svakako jedan od osnovnih preduslova za to", kaže ministar Isak, koji je tokom sastanka dao podršku ovom i sličnim projektima.

Odvijanje saobraćaja cestom na kojoj se izvode radovi predstavlja složen zahvat kako sa aspekta Izvođača radova tako i sa aspekta regulisanja i odvijanja saobraćaja, posebno u uslovima smanjene vidljivosti na cesti. U tom smislu, obaveze izvođača radova su da poduzme sve aktivnosti i mjere kojima će se osigurati sigurno odvijanje saobraćaja, osiguranje gradilišta, održavanje i stalni nadzor nad saobraćajnom opremom, kao i adekvatno obavještavanje učesnika u saobraćaju o izmjenama režima.

"Razgovarali smo o uslovima izmjene režima saobraćaja tokom izvođenja radova na mostovima. Utvrdili smo da će se privremene izmjene režima saobraćaja izvoditi kroz četiri faze, u skladu sa napredovanjem radova, tako da se najmanje opterećuje dinamika radova ali i ne usporava ulaz i izlaz iz grada. Za prve tri faze radova (radovi na kraku Zenica-Sarajevo, na kraju Doboj-Zenica i radovi na objektu iznad M17) saglasnost za izmjene režima saobraćaja izdat će im Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, a za četvrtu fazu radova koja podrazumijeva sanaciju mosta preko rijeke Bosne saglasnost ćemo mi izdati za šta smo im ovom prilikom najavili našu podršku", dodaje ministar Isak.



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije