Uskoro posebna web-stranica i vodič za investitore u Kaknju

25.05.2015. 11:46 / Izvor: eKapija.ba
Uskoro posebna web-stranica i vodič za investitore u Kaknju

Naše opredjeljenje je da uvijek i u svakoj prilici budemo na usluzi investitorima, da umjesto njih rješavamo administrativne poslove, da rješavamo procedure, da im konstantno obezbjeđujemo pogodnosti za investiranje i nudimo imolakšice, kaže Mandra.

Općina Kakanj u 2015. godini intenzivirat će svoje aktivnosti na privlačenju investicija i u tu svrhu priprema posebnu web-stranicu namijenjenu investitorima, kao i investicijski vodič sa svim informacijama koji su potrebne investitorima, navodi se na internet stranici Općine Kakanj.

Publikacije će uskoro biti predstavljene javnosti i investitorima.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra kazao je da on lično sa saradnicima iz Službe za privredu učestvuje u pribavljanju odobrenja i druge dokumentacije potrebne za realizaciju investicije.

"Naše opredjeljenje je da uvijek i u svakoj prilici budemo na usluzi investitorima, da umjesto njih rješavamo administrativne poslove i procedure, konstantno im obezbjeđujemo pogodnosti za investiranje i nudimo im olakšice. Pozivam i druge investitore da dođu u Kakanj. Naša vrata uvijek su otvorena za investitore bez potrebe za protokolarnim najavama", rekao je Mandra.

Brojne pogodnosti

Za gradnju objekata u Kaknju investitorima pripada poticaj u vidu povrata novčanih sredstava od  naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Osim toga, pravo na poticaj kao što je oslobađanje od plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade stiče investitor za parcelu na kojoj gradi objekat u periodu od pet godina od dana pribavljanja odobrenja za upotrebu objekta.

Odlukom o općinskim taksama na istaknutu firmu određeno je i umanjenje visine taksi u većini djelatnosti, te oslobađanje pojedinih taksenih obveznika u potpunosti ili za određeni period.

Poreski obveznici koji su počeli sa obavljanjem registrirane djelatnosti u toku tekuće godine oslobađaju se plaćanja takse na istaknutu firmu za tu godinu.

Pored ovog oslobađanja, od obaveze plaćanja takse oslobođena su pravna i fizička lica koja registriraju proizvodne djelatnosti za prvu godinu 100 posto, a za drugu godinu 50 posto od ukupnog iznosa taksene obaveze.

Općina Kakanj kontinuirano radi i na pripremi lokacija koje su pogodne za realizaciju poduzetničkih inicijativa.

Odlučna borba za investicije

U protekle dvije godine u Kaknju traje odlučna borba za investicije, a brojne olakšice za investitore i potpuni zaokret u pogledu pristupa investitorima već pokazuju odlične rezultate.

Nakon početka pripremnih radova za izgradnju fabrike za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla u koju će zagrebačka "Agroproteinka" investirati 20 miliona KM, izgradnje fabrike madraca, najave izgradnje tri nova proizvodna pogona na lokaciji Poduzetničke zone “Vrtlište”, u Kakanj će Mesna industrija „Bajra“ iz Travnika investirati 50 miliona KM, a gradit će proizvodne pogone i stvoriti veliki broj radnih mjesta.

 

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije