Investicije / URBANIZAM

Uskoro sanacija i proširenje ulice Džemala Bijedića

23.05.2018. 15:40 / Izvor: Akta.ba

U prisustvu premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja, danas su ministar saobraćaja Mujo Fišo, ovlašteni potpisnik Direkcije za ceste KS Emir Hota i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali Sporazum o udruživanju finansijskih sredstava za realizaciju Projekta rekonstrukcije, sanacije i proširenja ulice Džemala Bijedića u dužini od 2.300 metara.

Premijer Zolj je naglasio kako Vlada KS daje punu podršku realizaciji ovog izuzetno značajnog saobraćajnog infrastrukturnog projekta.

"Posebnu važnost ova saobraćajnica ima za sve stanovnike koji žive u njenoj blizini, ali njen značaj se ogleda i u činjenici da će biti omogućeno saobraćajno tranzitno povezivanje Južne longitudinale, IX tranferzale i autoputa, preko LOT-a 2C", precizirao je premijer Zolj.

Za realizaciju ovog projekta neophodna su sredstva u iznosu od 6.500.000 KM.

"Sredstva će se planirati u bužetima naredne tri godine, koliki je ustvari rok za okončanje sanacije ove važne gradske saobraćajnice", istakao je ministar Fišo, nakon potpisivanja ovog sporazuma.

Dodao je kako će Općina Novi Grad biti zadužena za izdavanje potrebne dokumentacije te provođenje procedure izbora izvođača radova, a zajednički će se riješavati svi neophodni imovinsko-pravni odnosi.

"Realizacija ovog projekta bit će jedno od važnijih rješenja pitanja saobraćajnih gužvi koje su zadnjih godina u Sarajevu sve izraženije. U isto vrijeme, ova ulica se trenutno nalazi u lošem stanju sa oštećenim kolovozom, jer nije rekonstruirana nikada od agresije na BiH pa do danas. Uz njenu rekonstrukciju, bit će izvedeno i njeno proširenje, gdje god to bude moguće, kako bi se njen kapacitet značajno povećao", kazao je načelnik Efendić.

Zaključio je i kako će na ovaj način biti značajno unaprijeđena saobraćajna infrastruktura u ovom dijelu grada, odnosno općina Novi Grad ali i Novo Sarajevo, čijim područjem se ona proteže.

Projektom je planirano da, umjesto sadašnje dvije, nakon rekonstrukcije ova ulica ima četiri saobraćajne trake.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije