Investicije / NEKRETNINE

Usvojen Nacrt zakona: Mladi do 38 godina neće plaćati porez na prvu nekretninu

05.04.2018. 08:13 / Izvor: Fena

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt zakona o porezu na promet nekretnina i porez na nasljeđe i poklone, a koji pored ostalog predviđa i oslobađanje od poreza mladih do 38 godina koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, kupuju stan ili kuću, uz definisane kriterije.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je naglasio da će novi zakon biti precizniji, pravedniji i dobra osnova za početak boljeg regulisanja imovinskih poreza u Kantonu Sarajevo. 

Prednosti novog zakona ogledaju se u većoj usklađenosti s federalnim zakonima o naslijeđivanju i o stvarnim pravima, čime je harmonizirana osnovica za oporezivanje naslijeđa u svim kantonima Federaciji BiH, kao i pravednije regulisanje ugovora o doživotnom izdržavanju, koji u skladu sa federalnim Zakonom o naslijeđivanju predviđa da se vlasništvo nad nekretninom može prenijeti na davaoca izdržavanja kako poslije smrti, tako i prije smrti primaoca izdržavanja.

"Dosadašnje oslobađanje samo fizičkih osoba - boračke populacije, nije uključivalo ostale specifične kategorije stanovništva, mlade, koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje", rekao je ministar Halebić.

Pored toga, novi zakon predviđa oslobađanja za privredne aktivnosti, kao što su statusne promjene društva koje su regulisane Zakonom o privrednim društvima, kao i oslobađanje od poreza na promet nekretnina za poslovni poduhvat koji ima za cilj pokretanje poslovnih djelatnosti i stimulisanje zapošljavanja nezaposlenih osoba.

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona trajat će 30 dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije