Usvojen Urbanistički projekat za gradnju vikend-naselja Tvrdimići

27.03.2019. 08:21 / Izvor: SRNA
Usvojen Urbanistički projekat za gradnju vikend-naselja Tvrdimići

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su Urbanistički projekat za rekreacionu zonu i vikend-naselje “Tvrdimići”.

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su Urbanistički projekat za rekreacionu zonu i vikend-naselje “Tvrdimići”.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić pojasnio je da današnja odluka stvara preduslove za izgradnju vikend-naselja sa 55 lokacija na kojima će biti građene tri vrste tipskih kuća, kao i tri manja i jedan veliki hotel sa prostorom za spomenik i mnogo staza za šetnju.

"Predviđena je i lokacija za igralište i `zip lajn`, kao i za još jedno sportsko igralište. To je turističko-rekreativni kompleks koji je već izazvao pažnju, a koji planiramo da barem 70 odsto bude izgrađen u narednih godinu i po dana", rekao je Ćosić novinarima.

Ćosić je podsjetio da je na lokaciji Tvrdimići već izgrađen lovački dom sa amfiteatrom “Beli vuk”, dok će u naredna tri mjeseca biti završen i još jedan manji lovački dom.

On je dodao da je ova opština kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske aplicirala za sredstva za projekat izgradnje igrališta, za koji smatra da će biti odobren.

Prema njegovim riječima, na narednoj sjednici odbornici bi trebalo da usvoje odluku o raspisivanju javnog poziva za izbor strateškog partnera za izgradnju vikend-naselja, koji će se obavezati da obezbijedi određene uslove koje će prethodno Skupština odrediti.

"Ukoliko bude izabran, strateški partner će morati da garantuje da će izgraditi lokalitete za kupce koje ćemo izabrati javnim pozivom. Prihvatiće obavezu da gradi tipske objekte u fazi grubih radova po cijeni koju odredi Skupština opštine. Кao garanciju da će naselje biti izgrađeno u roku od godinu i po investitor će morati da obezbijedi i bankarsku garanciju", naglasio je Ćosić.

Ćosić je istakao da će prilikom kupovine nekog objekta u ovom naselju kupac morati da potpiše ugovor i prihvati uslove koje opština odredila, tako da će na taj način biti spriječen bilo kakav vid spekulacija i sumnjivih transakcija prilikom kupovine.

"Sva sredstva koje opština bude dobila po osnovu rente, uređenja i prodaje zemljišta biće usmjerena na izgradnju i uređenje saobraćajne, kanalizacione i vodovodne mreže na lokalitetu `Tvrdimići`. Cilj nam je da do kraja naredne godine ovo vikend naselje bude izgrađeno, a ubijeđen sam da ćemo do tada imati i investitore za četiri planirana hotela", rekao je Ćosić.

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili i odluku o subvencijama za izgradnju stambenih i stambeno-poslovnih objekata za porodice, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, kao i za socijalno ugrožene porodice.

Usvojena je odluka kojom se investitorima u Poslovnoj zoni “Vranješ” odobravaju značajne pogodnosti i popusti za troškove rente, dok će svim investitorima koji grade proizvodno-poslovne objekte biti odobreni popusti.

Ćosić je rekao da su tokom nedavnog sastanka predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i direktora preduzeća “Jumko” iz Vranja Branislava Trajkovića kao mogućnost za izgradnju pogona ove kompanije u Istočnom Novom Sarajevu ponuđene dvije lokacije u vlasništvu opštine i jedna u vlasništvu Srpske.

"Кompanija `Jumko` već je krenula sa osnivanjem predstavništva u Istočnom Novom Sarajevu, a nakon toga će biti odlučeno da li im neka od ponuđenih lokacija odgovara. Ukoliko se odluče za neku od dvije opštinske lokacije imaće našu podršku i to ćemo realizovati odmah", poručio je Ćosić.

On je dodao da je već nekoliko firmi podnijelo zahtjev za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola u industrijskoj zoni “Vranješ”.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je i informaciju o stanju bezbjednosti u protekloj godini, za koju je Ćosić rekao da je veoma dobro, jer pokazatelji govore da se stanje bezbjednosti na području ove opštine popravlja iz godine u godinu.

"Nažalost, sjenku na cjelokupnu situaciju bacila je nemila scena koja se dogodila 1. januara /ubistvo Miloša Ostojića/ i ja se nadam da se takve stvari u našoj opštini nikada više neće ponoviti, a da će ćemo kao epilog ovoga imati rasvjetljavanje ovog slučaja", zaključio je Ćosić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije