Utopljavanje zgrada: Nove fasade na Aneksu, Aerodromskom Naselju i Ilijašu

11.08.2014. 13:07 / Izvor: Oslobođenje
Utopljavanje zgrada: Nove fasade na Aneksu, Aerodromskom Naselju i Ilijašu

U budžetu Općine Novi Grad su osigurana određena sredstva za početak projekta u okviru kojeg bi se osim redizajna radilo i utopljavanje zgrade. Planirano je uraditi ovaj pilot-projekat kako bi se uočili efekti utopljavanja.

Iako je bio najavljivan nastavak projekta utopljavanja zgrada na Alipašinom Polju u realizaciji Ministarstva za stambene poslove i Općine Novi Grad, do toga neće doći zato što Skupština Kantona Sarajevo u dva navrata nije prihvatila planirano kreditno zaduženje u iznosu od oko deset miliona KM, od kojih je 1,2 miliona KM bilo planirano za Ministarstvo stambene politike KS-a.

Međutim, Općina Novi Grad u ovoj godini uložit će oko 300.000 maraka u rekonstrukciju fasada i krovova na zgradama. Naručeno je projektovanje i redizajn jedne lamele na Alipašinom Polju. U budžetu Općine Novi Grad su osigurana određena sredstva za početak projekta u okviru kojeg bi se osim redizajna radilo i utopljavanje zgrade. Planirano je uraditi ovaj pilot-projekat kako bi se uočili efekti utopljavanja.

Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo je od 2007. do 2012. godine realiziralo pilot-projekt kroz koji je izvršeno utopljavanje jedanaest stambenih zgrada koje se griju sistemom KJKP Toplane i šest manjih stambenih zgrada koje se griju individualnim sistemom grijanja. I u ovoj godini se projekt nastavlja, ali ne u obimu u kojem je planirano.

"Očekujemo da se u narednim danima na sjednici Vlade ovogodišnji program nađe na dnevnom redu. Ove godine smo planirali djelovanje u tri pravca, i to utopljavanje jednog objekta u Aerodromskom Naselju, jednog na Aneksu i u centru Ilijaša. Tačne adrese i objekte ćemo dogovarati sa načelnicima općina, odnosno etažnim vlasnicima. Ukoliko Vlada usvoji program, radovi bi trebali biti završeni do kraja ove budžetske godine, odnosno do 31. decembra", rekao nam je Čedomir Lukić, ministar stambenih poslova KS-a i dodaje da je vrijednost programa oko 300.000 KM.

Program realizacije projekta Energetska sanacija Sarajeva (ENESANSA) je pokrenut prije šest godina s ciljem da se u Kantonu Sarajevo realiziraju projekti štednje energije i povećanja energetske efikasnosti te da se doprinese smanjenju negativnih uticaja na globalne klimatske promjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije