Investicije / PROJEKTI

Utvđeni uslovi za izgradnju dvije hidreoelektrane na Drini

10.01.2019. 12:55 / Izvor: Akta.ba

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije, putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE „Foča“ na rijeci Drini.  

Koncesija iz ove odluke dodijeliće se putem pregovaračkog postupka, a na osnovu ponude javnog preduzeća Mješoviti Holding „Elektroprivreda Republike Srpske" - Matično preduzeće a.d. Trebinje.

Predmet koncesije je izgradnja i korišćenje hidroelektrane „Foča" instalisane snage 44,15  i procijenjene godišnje proizvodnje 175,8 S\L/p.

Planirana lokacija brane HE „Foča" je udaljena oko 1,6 kt uzvodno od Foče i na oko 10 kt nizvodno od lokacije brane „Buk Bijela".

Ukupna vrijednost investicije za realizaciju predmetne koncesije, prema Studiji ekonomske opravdanosti iznosi 232.743.770,00 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE „Paunci“ na rijeci  Drini.   

Koncesija iz ove odluke dodijeliće se putem pregovaračkog postupka, a na osnovu ponude javnog preduzeća Mješoviti Holding „Elektroprivreda Republike Srpske" - Matično preduzeće a.d. Trebinje.

Predmet koncesije je izgradnja i korišćenje hidroelektrane „Paunci" instalisane snage 43,21 M\L/ i procijenjene godišnje proizvodnje 166,9 S\L/p.

HE „Paunci" je locirana oko 10 kt nizvodno od profila brane HE „Foča", na stacionaži kt 314+665 od ušća rijeke Drine u Savu. S lijeve strane pregradnog mjesta prolazi magistralni put Foča - Goražde.

Ukupna vrijednost investicije za realizaciju predmetne koncesije, prema Studiji ekonomske opravdanosti iznosi 246.434.580,00 KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije