Uz sportsku dvoranu, Boljakov Potok će dobiti i obdanište (Foto)

30.10.2019. 07:52 / Izvor: Akta.ba
Uz sportsku dvoranu, Boljakov Potok će dobiti i obdanište (Foto)
OTVORI GALERIJU

U dosadašnju izgradnju objekta sportske dvorane utrošeno je oko dva miliona KM, a radove je samostalno finansirala Općina Novi Grad.

Jedno od najvećih naselja na području općine Novi Grad Sarajevo, Boljakov Potok, od naredne školske godine trebalo bi dobiti modernu sportsku dvoranu sa pratećim sadržajima, obdaništem i ambulantom. Ovaj multifunkcionalni objekt koji se gradi uz Osnovnu školu „Umihana Čuvidina“, a u sklopu kojeg se grade i dodatne učionice, obišao je danas načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, sa saradnicima, predstavnicima škole, Savjeta Mjesne zajednice „Alipašin Most-1“ i izvođača radova.

Riječ je o jednom od najznačajnijih kapitalnih projekata Općine Novi Grad, čijom realizacijom će učenici jedne od najvećih škola u Kantonu Sarajevo dobiti bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa, a stanovnici naselja nove sadržaje.

U sklopu projekta, čija je vrijednost oko 5,1 milion KM bit će izgrađene i podzemne garaže, fitnes centar, 11 učionica, ali i obdanište za boravak oko 120 djece. Obzirom da Boljakov Potok, kao ni susjedna naselja Briješće, Sokolje i Zabrđe nemaju predškolsku ustanovu, ovim projektom taj nedostatak bit će riješen. Ambulanta koju će biti neophodno izmjestiti zbog izgradnje 9. transverzale također će se nalazati u sklopu ovog objekta, a sam prilaz ambulanti bit će s manje frekventne saobraćajnice, nego što je sada.

U dosadašnju izgradnju objekta sportske dvorane utrošeno je oko dva miliona KM, a radove je samostalno finansirala Općina Novi Grad.

„Ovo je jedan od najvećih projekata kojeg Općina do sada realizira samostalno, a nadam se da će se od ove godine u sufinansiranje uključiti i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, koje je još uvijek nadležno za osnovne i srednje škole. Sportska dvorana sa pratećim sadržajima predstavlja jedan sportski centar, radovi brzo napreduju i do sada je utrošeno oko 2 miliona konvertibilnih maraka koje je osigurala Općina Novi Grad bez kreditnih zaduženja. Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS u ovoj godini planiralo je 500.000 KM iz kreditnih sredstava“, izjavio je načelnik Efendić. 

Načelnik Efendić dodaje kako radovi napreduju zadovoljavajućom dinamikom, te da je plan da objekat bude u funkciji u školskoj 2020/2021 godini.

„Vjerujem da neće biti problema da se kroz naš općinski budžet i budžet nadležnog Kantonalnog ministarstva osiguraju preostala sredstva kako bi se objekat završio u narednoj godini“, naglašava načelnik Efendić.

Amela Kazazić, direktorica škole „Umihana Čuvidina“ istakla je važnost ovog projekta, ne samo za školu, nego i za potrebe naselja.

„Našu školu pohađa 920 učenika u 37 odjeljenja. Radimo u pomalo otežanim uslovima, ali smo sretni, i raduje nas činjenica, da ćemo uskoro imati ovako lijep prostor za nastavni proces i sportske aktivnosti. Ne samo da će djeca uživati, nego i kompletno naselje i svi sportski klubovi koji ovdje egzistiraju“, kazala je Kazazić.

Prema riječima šefa gradilišta Envera Tatlića do sada je završena konstruktivna faza, objekat je pokriven, a trenutno se rade završni zanatsko – građevinski radovi, malterisanje podloge, struja, grijanje.

"Ovi zanatski radovi su 60 posto kompletirani. Vrijeme nas je poslužilo, pa koji procenat idemo i ispred predviđene dinamike“, ističe Tatlić.

Uporedo sa navedenim radovima u toku su i pripremni radovi za postavljanje fasade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije