Investicije / PROJEKTI

Uz sportsku dvoranu, Boljakov Potok će dobiti i obdanište (Foto)

30.10.2019. 07:52 / Izvor: Akta.ba

Jedno od najvećih naselja na području općine Novi Grad Sarajevo, Boljakov Potok, od naredne školske godine trebalo bi dobiti modernu sportsku dvoranu sa pratećim sadržajima, obdaništem i ambulantom. Ovaj multifunkcionalni objekt koji se gradi uz Osnovnu školu „Umihana Čuvidina“, a u sklopu kojeg se grade i dodatne učionice, obišao je danas načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, sa saradnicima, predstavnicima škole, Savjeta Mjesne zajednice „Alipašin Most-1“ i izvođača radova.

Riječ je o jednom od najznačajnijih kapitalnih projekata Općine Novi Grad, čijom realizacijom će učenici jedne od najvećih škola u Kantonu Sarajevo dobiti bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa, a stanovnici naselja nove sadržaje.

U sklopu projekta, čija je vrijednost oko 5,1 milion KM bit će izgrađene i podzemne garaže, fitnes centar, 11 učionica, ali i obdanište za boravak oko 120 djece. Obzirom da Boljakov Potok, kao ni susjedna naselja Briješće, Sokolje i Zabrđe nemaju predškolsku ustanovu, ovim projektom taj nedostatak bit će riješen. Ambulanta koju će biti neophodno izmjestiti zbog izgradnje 9. transverzale također će se nalazati u sklopu ovog objekta, a sam prilaz ambulanti bit će s manje frekventne saobraćajnice, nego što je sada.

U dosadašnju izgradnju objekta sportske dvorane utrošeno je oko dva miliona KM, a radove je samostalno finansirala Općina Novi Grad.

„Ovo je jedan od najvećih projekata kojeg Općina do sada realizira samostalno, a nadam se da će se od ove godine u sufinansiranje uključiti i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, koje je još uvijek nadležno za osnovne i srednje škole. Sportska dvorana sa pratećim sadržajima predstavlja jedan sportski centar, radovi brzo napreduju i do sada je utrošeno oko 2 miliona konvertibilnih maraka koje je osigurala Općina Novi Grad bez kreditnih zaduženja. Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS u ovoj godini planiralo je 500.000 KM iz kreditnih sredstava“, izjavio je načelnik Efendić. 

Načelnik Efendić dodaje kako radovi napreduju zadovoljavajućom dinamikom, te da je plan da objekat bude u funkciji u školskoj 2020/2021 godini.

„Vjerujem da neće biti problema da se kroz naš općinski budžet i budžet nadležnog Kantonalnog ministarstva osiguraju preostala sredstva kako bi se objekat završio u narednoj godini“, naglašava načelnik Efendić.

Amela Kazazić, direktorica škole „Umihana Čuvidina“ istakla je važnost ovog projekta, ne samo za školu, nego i za potrebe naselja.

„Našu školu pohađa 920 učenika u 37 odjeljenja. Radimo u pomalo otežanim uslovima, ali smo sretni, i raduje nas činjenica, da ćemo uskoro imati ovako lijep prostor za nastavni proces i sportske aktivnosti. Ne samo da će djeca uživati, nego i kompletno naselje i svi sportski klubovi koji ovdje egzistiraju“, kazala je Kazazić.

Prema riječima šefa gradilišta Envera Tatlića do sada je završena konstruktivna faza, objekat je pokriven, a trenutno se rade završni zanatsko – građevinski radovi, malterisanje podloge, struja, grijanje.

"Ovi zanatski radovi su 60 posto kompletirani. Vrijeme nas je poslužilo, pa koji procenat idemo i ispred predviđene dinamike“, ističe Tatlić.

Uporedo sa navedenim radovima u toku su i pripremni radovi za postavljanje fasade.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije