Uže starogradsko jezgro u maju se zatvara za saobraćaj

30.04.2016. 09:00 / Izvor: Fena
Uže starogradsko jezgro u maju se zatvara za saobraćaj

Projekat kontrole pristupa Baščaršiji, postavljanjem potopnih i fiksnih stubića kojima će se kontrolisati prolaz vozila u pješačku zonu, u završnoj je fazi.

Projekat kontrole pristupa Baščaršiji, postavljanjem potopnih i fiksnih stubića kojima će se kontrolisati prolaz vozila u pješačku zonu, u završnoj je fazi. Kako je potvrdio izvođač radova, svi stubići bit će u funkciji u prvoj polovini maja, a prvih petnaest dana upotrebe trajat će testna faza, nakon čega će početi izdavanje kartica određenim korisnicima.

U pripremi je izrada Pravilnika koji će propisati postupak, način i uslove u vezi izdavanja odobrenja, odnosno kartica za ulazak vozila u pješačku zonu, kao i uslove za prijevoz tereta dostavnim vozilima, a koji će usvojiti Općinsko vijeće Stari Grad.

U pješačku zonu moći će proći samo vozila sa karticama, korisnik kartice ne smije karticu posuđivati niti je na bilo koji drugi način zloupotrebljavati jer će mu u suprotnom ista biti poništena. 

U okviru prve faze projekta, i dijela druge faze, stubići će biti postavljeni na sljedećim lokacijama : Sebilj (fiksni), Bravadžiluk (fiksni i potopni), Halači (fiksni i potopni) Abadžiluk, (potopni), Prote Bakovića (potopni), Kundurdžiluk (potopni i fiksni), Trg Fra Grge Martića-kod Katedrale (potopni i fiksni), Mula Mustafe Bašeskije-zgrada Feroelektra (fiksni), Trg oslobođenja – Alija Izetbegović (fiksni). Dakle, pristup vozilima iz pravca Sebilja sada će potpuno biti onemogućen jer će se postaviti fiksni stubići, kao i ulaz na Trg oslobođenja-Alija Izetbegović jer će fiksni stubići biti sa svih strana trga. Ukupno će na ovim lokacijama biti postavljeno 36 fiksnih stubića. Centar za kontrolisani video nadzor nalaziti u Info-press centru, u ulici Halači.

U ulicama gdje nije moguće postaviti stubiće (Ferhadija, Jelića i Štrosmajerova) bit će postavljeni saobraćajni znakovi sa dopunskim tablama za pješašku zonu, a sa pripadnicima Policijske stanice Stari Grad dogovorena je pooštrena i efikasnija kontrola. Naime, kako do sada u ovim ulicama nisu bili postavljeni znakovi, nije bilo moguće kažnjavati nesavjesne vozače.

Testna faza ovog projekta trajat će 15 dana i u tom periodu će dostavna vozila moću prolaziti bez kartica na lokacijama sa potopnim stubićima, ali isključivo u terminu od 06,00-09,00 i od 23,00-01,00 sati. 

Radove na uspostavi sistema kontrole pristupa Baščaršiji izvodi firma “Mibo komunikacije” d.o.o, uz podršku Sektora za tehničke poslove i obezbjeđenje i Službe za komunalne poslove Općine Stari Grad. Iako je ranije najavljeno da će projekat bit završen u aprilu, rokovi su prolongirani zbog izrade većeg broja dodatnih, fiksnih stubića. Vrijednost ovog projekta je oko 145.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije