Investicije / PROJEKTI

Velika Britanija obnavlja vodovodni sistem u poplavljenim područjima BiH

04.06.2014. 12:47 / Izvor: Fena

Britanski ministar za evropska pitanja David Lidington najavio je danas tokom posjete Maglaju da će Velika Britanija pomoći BiH koja je bila pogođena poplavama iznosom od četvrt miliona funti i to putem projekta koji će realizirati organizacija World Vision.

Kako je pojasnio, riječ je o projektu obnove vodovodnog sistema i poboljšanja sanitarnih uvjeta u poplavljenim područjima.

Lidington je u Maglaju posjetio danas britansku kompaniju Excel Assemblies, koja se bavi proizvodnjom sistema električnih kablova i koja upošljava 270 radnika.

I ova kompanija je teško pogođena poplavama, ali su nakon tri dana uspjeli da se oporave i počnu s radom. Britanski ministar je informiran da su većini radnika ove kompanije kuće i stanovi poplavljeni, a znatan broj njih je ostao bez svojih domova.

Lidington je posjetio i dvije srednje škole u Maglaju koje su također bile poplavljene, ali su u ovim ustanovama uspjeli očistiti nekoliko prostorija u kojima su maturanti danas polagali svoj završni maturski ispit.

Također, ministar se susreo i s načelnikom Općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem, s kojima je obišao neke četvrti u gradu koje su najviše pogođene poplava te se uvjerio u razmjere katastrofalnih poplava koje su pogodile Maglaj.

Britanski ministar za evropska pitanja David Lidington boravi od jučer u Bosni i Hercegovini, gdje je imao susrete s državnim i entitetskim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i međunarodne zajednice u BiH.

Izrazio je žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života i ogromne štete izazvane poplavama u cijeloj zemlje, pohvalio reakciju i solidarnost građana i ponovio da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da podrži napore u pružanju humanitarne pomoći i radu na oporavku.

"Drago mi je što je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo brzu pomoć zajedno s drugim međunarodnim partnerima uz osoblje za odgovor u kriznim situacijama Bosne i Hercegovine. Namjeravamo nastaviti pružati podršku i u procesu obnove zemlje",  poručio je ministar.

World Vision će na osnovu podrške iz Ujedinjenog Kraljevstva pomoći više od 140.000 osoba ugroženim poplavama u Bosni i Hercegovini, najavljeno je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije