Velika Britanija obnavlja vodovodni sistem u poplavljenim područjima BiH

04.06.2014. 12:47 / Izvor: Fena
Velika Britanija obnavlja vodovodni sistem u poplavljenim područjima BiH

Lidington je u Maglaju posjetio danas britansku kompaniju Excel Assemblies, koja se bavi proizvodnjom sistema električnih kablova i koja upošljava 270 radnika.

Britanski ministar za evropska pitanja David Lidington najavio je danas tokom posjete Maglaju da će Velika Britanija pomoći BiH koja je bila pogođena poplavama iznosom od četvrt miliona funti i to putem projekta koji će realizirati organizacija World Vision.

Kako je pojasnio, riječ je o projektu obnove vodovodnog sistema i poboljšanja sanitarnih uvjeta u poplavljenim područjima.

Lidington je u Maglaju posjetio danas britansku kompaniju Excel Assemblies, koja se bavi proizvodnjom sistema električnih kablova i koja upošljava 270 radnika.

I ova kompanija je teško pogođena poplavama, ali su nakon tri dana uspjeli da se oporave i počnu s radom. Britanski ministar je informiran da su većini radnika ove kompanije kuće i stanovi poplavljeni, a znatan broj njih je ostao bez svojih domova.

Lidington je posjetio i dvije srednje škole u Maglaju koje su također bile poplavljene, ali su u ovim ustanovama uspjeli očistiti nekoliko prostorija u kojima su maturanti danas polagali svoj završni maturski ispit.

Također, ministar se susreo i s načelnikom Općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem, s kojima je obišao neke četvrti u gradu koje su najviše pogođene poplava te se uvjerio u razmjere katastrofalnih poplava koje su pogodile Maglaj.

Britanski ministar za evropska pitanja David Lidington boravi od jučer u Bosni i Hercegovini, gdje je imao susrete s državnim i entitetskim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i međunarodne zajednice u BiH.

Izrazio je žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života i ogromne štete izazvane poplavama u cijeloj zemlje, pohvalio reakciju i solidarnost građana i ponovio da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da podrži napore u pružanju humanitarne pomoći i radu na oporavku.

"Drago mi je što je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo brzu pomoć zajedno s drugim međunarodnim partnerima uz osoblje za odgovor u kriznim situacijama Bosne i Hercegovine. Namjeravamo nastaviti pružati podršku i u procesu obnove zemlje",  poručio je ministar.

World Vision će na osnovu podrške iz Ujedinjenog Kraljevstva pomoći više od 140.000 osoba ugroženim poplavama u Bosni i Hercegovini, najavljeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije