Investicije / NEKRETNINE

Velika potražnja za stanovima u Gradišci

01.02.2021. 09:22 / Izvor: Federalna.ba

U Gradišci već duže vlada velika potražnja za stanovima. Pandemija koronavirusa nije mnogo utjecala na cijene, ni na ekspanziju stanogradnje. Među kupcima ima domaćeg stanovništva, ali i dijaspore.

Od 1.250 pa do 1.600 KM - tako se uglavnom kreću cijene novih stanova u Gradišci. U građevinskim firmama ističu da prodaja dobro ide od samog početka gradnje.

"Radimo jedan objekat i moramo priznati da je već rasprodan. Manji broj kupaca je iz dijaspore. To uglavnom zavisi od same lokacije. Kupci su uglavnom domaći", navodi Vasko Stojnić, direktor GP Gradid Inženjering Gradiška.

Većina kupaca stanove kupuje na kredit. Najtraženija lokacija je Savski kej, koji važi za najljepši, ali i najskuplji dio grada.

"Sad gradimo na keju. Jedan smo objekat prodali, jednu vilu, i gradimo još dvije. U razgovorima smo za još dva lokalteta. Tu su cijene od 1.440 do 1.560 KM s uračunatim PDV-om", ističe Boško Kasagić, direktor GP Arting Invest Gradiška.

Pandemija virusom korona usporila je pojedine projekte, ali je donijela i nekoliko prednosti, priznaju u građevinskim preduzećima.

"Mnogi naši ljudi koji su otišli vani sad su u nemogućnosti da se vrate tamo pa su došli kod nas da rade, a to nam je pomoglo jer je veliki nedostatak radne snage u građevinarstvu godinama", dodaje Kasagić.

Ekspanzija izradnje može se očekivati i u narednom periodu, a ni porast cijena nije isključen.

"Planiramo u ovoj godini da započnemo još jedan objekat. Zainteresovanih ima, tako da pretpostavljam da će biti realizovan u potpunosti!", kaže Stojnić.

Velika je potražnja i u stanovima stare gradnje. Cijene su nešto niže, i najviše zavise od lokaliteta, spratnosti kao i stanja nekretnine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije