Veliki češki proizvođač zainteresiran za modernizaciju rudnika u FBiH

02.03.2020. 09:37 / Izvor: Fena
Veliki češki proizvođač zainteresiran za modernizaciju rudnika u FBiH

Modernizacija sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH uključuje i nabavku nove, suvremene opreme koja će biti korištena za eksploataciju uglja.

Modernizacija sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH uključuje i nabavku nove, suvremene opreme koja će biti korištena za eksploataciju uglja. Trenutno je u realizaciji ili pripremi nekoliko projekata, a kako nam je potvrđeno, među zainteresiranima je veliki češki proizvođač “Ostroj”, čiji se strojevi I druga oprema, osim u Češkoj, koriste i u rudnicima u Slovačkoj, Poljskoj, Španiji, Ukrajini, Rusiji, Turskoj i Meksiku.

Predsjednik kompanije “Ostroj”, Vladimir Trochta kaže kako su trenutno fokusirani na tender za modernizaciju rudnika Breza, ali da su zainteresirani za cjelokupnu rudarsku industriju u BiH.

"'Ostroj' je vrlo zainteresiran za modernizaciju industrije uglja u Bosni i Hercegovini. Željeli bismo oživjeti i iskoristiti suradnju između proizvodnih kompanija sa sjedištem u bivšoj Čehoslovačkoj i kupaca i partnerskih kompanija sa sjedištem u bivsoj Jugoslaviji, koja ima korijene dugoročno još od 1920-ih. Smatramo da je rudarski sektor regije zapadnog Balkana, posebno industrija uglja BiH, od strateškog značaja za našu kompaniju", ističe Trochta.

Pojašnjavajući što bi za rudnike u BiH značila modernizacija, Trochta ističe da nude potpuno mehanizirani sistem za vađenje (eksploatacija) uglja s minimalnim brojem radnika za njegovo održavanje. Naime, potrebno je samo devet rudara te po jedan električar i bravar da bi mogli upravljati longval opremom tokom jedne smjene sa satnom proizvodnjom blizu 300 tona uglja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije