VIDEO: Predstavljena žičara na Rujištu na Danima trešnje

24.06.2019. 12:32 / Izvor: Akta.ba
VIDEO: Predstavljena žičara na Rujištu na Danima trešnje

Pored panoramske žičare, cilj projekta je također izgraditi mini skijaški centar i snježni park.

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2019", koji se održao od 19. do 21. juna u Mostaru, upriličena je i prezentacija gondolsko-panoramske žičare koja bi, kao budući turistički proizvod, opsluživala planinski, turističko-rekreacijski masiv Rujište.

Prezentaciju projekta Panoramska žičara- turističko-rekreacioni park "Rujište"-Grad Mostar održala je arhitektica Amela Džajić koja je prisutne upoznala sa mogućnostima koje bi ovaj projekat donio gradu Mostaru i HNK.

Izgradnja Panoramske žičare bi obogatila turističku ponudu Rujišta nizom atraktivnih sadržaja, te kreirala podlogu za razvoj zdravstvenog, eko, kao i rekreativnog turizma. Izgradnja žičare bi također smanjima broj motornih vozila i emisiju ispuštanja štetnih plinova na platou Rujišta, te omogućila ubrzani transport posjetilac sa platoa Rujišta do platoa Vrada i planinskog vrha Čelopek, i planina Obrljin.

Pored panoramske žičare, cilj projekta je također izgraditi mini skijaški centar i snježni park.

"Sve iznad navedeno bi Rujište napravilo privlačnijom turističkom atrakcijom, te omogućilo mnoštvo radnih mjesta", izjavio je direktor sajma Salem Bubalo.

Po njegovim riječima,  radi se o rješenju koje bi Grad Mostar preporodio u jednom kompletnijem sadržajnom dijelu ponude turističkih proizvoda.

“Žičara na Ruištu bi povezala nadmorsku visinu sa 500 na 1.800 nadmorske visine. Za projekat je urađena studija pred-izvodljivosti u kojoj je koncipirana kao jedan razvojni projekat gdje bi svi njegovi prostori živjeli bez prestanka, i u ljetnom i zimskom periodu”, ističe Bubalo.

Panoramska žičara dizajniranu u skladu sa Evropskom direktivom, bila bi duga cca.5.400 metara, kapacitet 1000 putnika na sat, trajanje vožnje trajalo bi 15 minuta, a imala bi 22 stuba sa rastojanjem od 160-140 metara između stubova.

 

Pored njih, dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić prezentovao je iskustva izgradnja iste u Sarajevu. Ukupan prihod ovog preduzeća u 2018. godini bio je 3.846.932 KM. Do kraja prošle godine, prodato je 411.000 karata za Žičaru.

Prijatelj Grada Mostara, u ime Općine Raška, Republika Srbija, Lazar Mandić je kazao da je Općina Raška uz sličan projekat žičare u svojoj zajednici uspjela ostvariti zavidne turističke kapacitete. 

"Naša općina je domaćin turističkog centra Kopaonik, a mi smo u zadnjih par godina uspjeli povezati naše staze i instalirati moderne žičare, što i vi namjeravate kroz pomenuti projekat. To je privuklo veliki broj turista, čak 34 000 svakog sata i postalo je glavni izvor prihoda naše općine. Prema tome, mi znamo šta ovakvi projekti znače za jednu sredinu i želimo vam puno sreće i uspjeha u realizaciji istog", poručio je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije