Vijeće ministara na potezu: Čeka se pismo namjere za izgradnju Bloka 7

12.06.2019. 15:39 / Izvor: Akta.ba
Vijeće ministara na potezu: Čeka se pismo namjere za izgradnju Bloka 7

Direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić je rekao da pismo treba biti sačinjeno što prije.

Elektroprivreda BiH očekuje pismo podrške Vijeća ministara BiH kako bi mogli krenuti sa izgradnjom Bloka 7 u TE Tuzla.

Direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić je rekao da pismo treba biti sačinjeno što prije jer taj projekat predstavlja dugoročno osiguranje dovoljnih količina eletrične energije za Bosnu i Hercegovinu.

"Izgradnjom ovoga Bloka ćemo imati dugoročno osiguranje električne energije za potrebe domaćinstava i trgovine ukoliko to bude moguće i ukoliko tržišne prilike budu takve. Neizgradnja Bloka 7 znači da nema energetike u BiH u formi koju danas imamo. Ovo znači da Federacija BiH bez ovog objekta ne bi mogla zadovoljiti svoje energetske potrebe, kao i zatvoriti energetski bilans na nivou godine. Također ne bi mogli ostati neto izvoznik električne energije na regionalnom tržištu", kazao je Salkić, te pojasnio kako je Blok 7 zamjenski blok na postojećoj lokaciji TE Tuzla i on je projektovan u skladu sa savremenom tehnologijom BAT.

"Izgradnjom Bloka 7 osigurava se da  emisija svih polutana bude ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva legislative EU i BiH", rekao je Salkić, te precizirao da je najznačajnija karateristika Bloka 7 to što je  zamjenski blok za postojeće kapacitete TE Tuzla, sa graničnim vrijednostima polutanata u skladu s direktivama EU.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je rekao da bi odustajanje od izgradnje zamjenskih blokova bio udarac za mnogobrojne kompanije koje posluju u tom sektoru.

"Ova zemlja nije spremna za takav udarac i zato je vrlo važno da procedura što prije bude okončana i da izgradnja počne", kazao je Jašarspahić, u okviru sesije koja je bila posvećena Bloku 7 u TE Tuzla na Sajmu Energa.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije