Vijeće ministara na potezu: Čeka se pismo namjere za izgradnju Bloka 7

Investicije / PROJEKTI

Vijeće ministara na potezu: Čeka se pismo namjere za izgradnju Bloka 7

Direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić je rekao da pismo treba biti sačinjeno što prije.

12.06.2019. 15:39 / Izvor: Akta.ba

Elektroprivreda BiH očekuje pismo podrške Vijeća ministara BiH kako bi mogli krenuti sa izgradnjom Bloka 7 u TE Tuzla.

Direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić je rekao da pismo treba biti sačinjeno što prije jer taj projekat predstavlja dugoročno osiguranje dovoljnih količina eletrične energije za Bosnu i Hercegovinu.

"Izgradnjom ovoga Bloka ćemo imati dugoročno osiguranje električne energije za potrebe domaćinstava i trgovine ukoliko to bude moguće i ukoliko tržišne prilike budu takve. Neizgradnja Bloka 7 znači da nema energetike u BiH u formi koju danas imamo. Ovo znači da Federacija BiH bez ovog objekta ne bi mogla zadovoljiti svoje energetske potrebe, kao i zatvoriti energetski bilans na nivou godine. Također ne bi mogli ostati neto izvoznik električne energije na regionalnom tržištu", kazao je Salkić, te pojasnio kako je Blok 7 zamjenski blok na postojećoj lokaciji TE Tuzla i on je projektovan u skladu sa savremenom tehnologijom BAT.

"Izgradnjom Bloka 7 osigurava se da  emisija svih polutana bude ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva legislative EU i BiH", rekao je Salkić, te precizirao da je najznačajnija karateristika Bloka 7 to što je  zamjenski blok za postojeće kapacitete TE Tuzla, sa graničnim vrijednostima polutanata u skladu s direktivama EU.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je rekao da bi odustajanje od izgradnje zamjenskih blokova bio udarac za mnogobrojne kompanije koje posluju u tom sektoru.

"Ova zemlja nije spremna za takav udarac i zato je vrlo važno da procedura što prije bude okončana i da izgradnja počne", kazao je Jašarspahić, u okviru sesije koja je bila posvećena Bloku 7 u TE Tuzla na Sajmu Energa.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije