Više neće biti gužvi na kružnom toku na Ilidži

28.10.2017. 08:12 / Izvor: Oslobođenje
Više neće biti gužvi na kružnom toku na Ilidži

Velike saobraćajne gužve koje su se zbog semafora stvarale na kružnom toku na Ilidži, ali i u ulicama koje vode prema njemu, od sada su stvar prošlosti.

Velike saobraćajne gužve koje su se zbog semafora stvarale na kružnom toku na Ilidži, ali i u ulicama koje vode prema njemu, od sada su stvar prošlosti. Ministarstvo saobraćaja KS-a u saradnji sa firmom Step izvršilo je ugradnju induktivnih petlji između tramvajskih šina na prilazima kružnom toku, što je dovelo do značajnog smanjenja gužvi na ovom području, u šta se uvjerila i naša ekipa na licu mjesta.

SIGNAL

Pomoćnik ministra saobraćaja KS-a Zdenko Pavlović pojasnio je da induktivne petlje rade na principu da daju signal tramvajima koji trebaju proći kroz kružni tok do tramvajskog terminala da se na semaforima otvori signal za prolaz tramvaja. Nakon njihovog prolaska pali se zeleno svjetlo za prolaz automobila kroz kružni tok koje traje sve do nailaska novog tramvaja.

"Nadamo se da će se na ovaj način ubrzati saobraćaj u kružnom toku. Indirektno će se smanjiti i kolone vozila koje idu prema kružnom toku iz smjera Kasindolske ulice i obrnuto jer će kontinuitet vozila biti stalan i neće dolaziti do nakupljanja vozila kao do sada", kazao je Pavlović. Napomenuo je da se može desiti da u vrijeme špice dođe do povremenog sporijeg odvijanja saobraćaja, ali i ne zastoja kao do sada, jer KS ima 150.000 vozila.

PJEŠACI

Nakon ugradnje induktivnih petlji Ministarstvo ima u planu da semafore koji se nalaze na tramvajskom stajalištu i na skretanju za Kasindolsku ulicu koji već godinama rade na režimu trepćuće žuto svjetlo ponovo puste u rad, ali sa produženim intervalom za kretanje motornih vozila.

"Te semafore bismo pustili u rad određeno vrijeme da bi se postigla veća sigurnost kretanja pješaka. Ukoliko se saobraćaj bude odvijao bez zastoja, onda bismo zadržali taj režim odvijanja saobraćaja, a ukoliko bi ponovo dolazilo do zastoja, raskrsnicu bismo vratili na režim trepćuće žuto", rekao je Pavlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije