Više od pola investitora razmišlja o reinvestiranju ako se otklone barijere

22.11.2017. 13:17 / Izvor: Fena
Više od pola investitora razmišlja o reinvestiranju ako se otklone barijere

​Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) u 2017. je obavila 55 posjeta investitorima u BiH.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) u 2017. je obavila 55 posjeta investitorima u BiH, a više od polovine posjećenih kompanija pokazalo je interes za proširenje i unapređenje svog poslovanja, pokazao je Izvještaj o postinvesticijskim aktivnostima FIPA-e koji je predstavljen danas u Sarajevu.

Navedeno je da bi se investitori koji su već prisutni u Bosni i Hercegovini odlučili na reinvestiranje i novo zapošljavanje ukoliko bi bile otklonjene administrativne barijere s kojim se suočavaju u svom poslovanju.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić izjavio je da je BiH na listi "Doing Business" pala za nekoliko mjesta, te da je FIPA predložila Vijeću ministara 52 mjere koje bi trebalo provesti kako bi napredovali i poboljšali poslovni ambijent.

Istakao je da je Vijeće ministara BiH prihvatilo te prijedloge, koji su potom upućeni svim nadležnim organima na daljnje postupanje.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević rekao je da su aktivnosti koje FIPA provodi izuzetno važne za izvršnu vlast BiH jer otkrivaju probleme s kojim se susreću investitori i nude moguća rješenja.

Dodao je da je to vrlo važno za konkurentske prednosti Bosne i Hercegovine u privlačenju stranih investicija, te da se nada da će vlast prepoznati značaj rješavanja problema s kojim se susreću investitori i staviti ga iznad stranačkih interesa.

Na predstavljanju izvještaja je navedeno da su preporuke sačinjene na osnovu onoga što su investitori naveli kao nedostatke, te da se one odnose na 37 oblasti koje su u nadležnosti različitih nivoa vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije