Višemilionska ulaganja u uređenje i regulaciju rijeka u Tuzlanskom kantonu

03.03.2021. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Višemilionska ulaganja u uređenje i regulaciju rijeka u Tuzlanskom kantonu

Cilj je zaštititi naselja, putnu infrastrukturu i materijalna dobra od štetnog djelovanja voda.

Agencija za vodno područje rijeke Save (AVP) Sarajevo je u Planu i Finansijskom planu za 2021. predvidjela regulaciju i uređenje dva vodotoka u Tuzlanskom kantonu, Spreču i Tinju, za šta je izdvojeno 2,15 miliona KM.

Cilj je zaštititi naselja, putnu infrastrukturu i materijalna dobra od štetnog djelovanja voda. O planiranim radovima razgovarano je tokom posjete delegacije AVP Sava tom kantonu i susreta s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, te načelnicima općina Lukavac i Doboj Istok.

Kada je riječ o Spreči, predviđeno je uređenje i čišćenje vodotoka u MZ Mala Brijesnica u općini Doboj Istok, vrijednost tog projekta je 200.000 KM. Drugi projekt je čišćenje korita Spreče na deset lokacija u šest mjesnih zajednica u Gračanici. Za te namjene izdvojeno je 250.000 KM.

"Planirano je i uređenje korita i povećanje proticajnog profila Spreče u Lukavcu, nizvodno od mosta u Puračiću, vrijednost tog projekta je 1,3 miliona KM. Nakon što bude riješen preostali dio imovinskopravnih odnosa, obavit ćemo tendersku proceduru i vjerujem da će do kraja godine taj posao biti urađen. Za uređenje i zaštitu od erozija obala Tinje u MZ Kiseljak u Srebreniku izdvojeno je 150.000 KM. Kada je riječ o Tinji, planirano je uređenje i čišćenje korita u MZ Špionica, za te radove smo predvidjeli 250.000 KM", kazao je direktor AVP Sava Sejad Delić.

Podsjetio je da su u okviru projekta koji implementira UNDP sredstvima međunarodnih finansijskih institucija predviđeni i radovi na Spreči. Riječ je o grant sredstvima u vrijednosti od šest miliona dolara za pet projekata iz FBiH i tri iz RS-a.

"Prvi pilot projekt uređenja korita Spreče, vrijedan skoro 2,5 miliona KM, predviđen je od mosta Karanovac do ušća Sokoluše i Prenje u Gračanici. Drugi se odnosi na uređenje korita Spreče od ušća Jale do mosta kod Koksare u Lukavcu i vrijedan je tri miliona KM. Slijedi posao općinske i gradske administracije u Lukavcu i Gračanici na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, izdavanju urbanističke i građevinske dozvole", rekao je Delić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović izrazio je zadovoljstvo planiranim ulaganjima u vodotoke na području TK, te pozvao nadležne službe u općinama na saradnju kako izdavanje neophodne dokumentacije ne bi bilo prepreka planiranim radovima.

Tokom sastanka je bilo riječi i mogućnosti otvaranja ureda Agencije na području Tuzlanskog kantona.

"S obzirom na to da je ta oblast regulisana Zakonom o vodama FBiH, inicijativu ćemo uputiti nadležnom ministarstvu", naveo je Smajlović.

Na sastancima je bilo riječi i o dugovanjima za posebne vodne naknade te mogućnostima zajedničkog djelovanja u cilju naplate potraživanja koja postoje, saopćeno je iz AVP Sava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije