Visoko: Gradi se kompleks vrijedan preko 20 miliona KM

15.06.2014. 21:19 / Izvor: Fena
Visoko: Gradi se kompleks vrijedan preko 20 miliona KM

Polaganjem kamena temeljca danas je u Visokom, u naselju Gornja Zimča, počela izgradnja stambeno-poslovno-rekreacionog centra ''Visoko'' za čiju izgradnju firma ''Abras Company'' iz Bahreina investira više od 20 miliona KM.


Polaganjem kamena temeljca danas je u Visokom, u naselju Gornja Zimča, počela izgradnja stambeno-poslovno-rekreacionog centra ''Visoko'' za čiju izgradnju firma ''Abras Company'' iz Bahreina investira više od 20 miliona KM.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici firme ''Abras Company'', delegacije Bahreina, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predstavnici Općine Visoko, gosti i građani.

Rok za izgradnju Centra ''Visoko'' je tri godine, a direktor i vlasnik firme ''Abras Company'' Ahmed Alabras je kazao da kompleks ne predstavlja samo građevine, bazene, sportske terene i šetališta nego i nova radna mjesta i mjesto susreta domaćih biznismena sa stranim investitorima i biznismenima, u cilju ostvarivanja kontakata i razmjene iskustava.

"Odlučio sam da jedan dio svojih poslova prebacim u ovu zemlju, odnosnu u ovaj grad, Visoko. Da je moja odluka bila ozbiljna potvrđuje i danas položeni kamen temeljac, a na čijem će mjestu za tri godine biti izgrađen novi centar", kazao je Alabras.

Naglasio je da ovim projektom, ali i drugim projektima koje namjerava realizirati u budućnosti, želi napraviti ugodan ambijent da u Visoko i BiH dolazi što veći broj „prijatelja iz Bahreina, investitora i turista".

"U tom smislu se nadamo da ćemo ''omekšati'' administrativne barijere i tako olakšati protok ljudi roba i razmjene u svim oblastima", kazao je Alabras.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir izetbegović je istakao da je današnja svečanost dobra prilika da okupljeni predstavnici vlasti, strani investitori i građani pošalju poruku o mogućnostima ulaganja u BiH.

" Naša zemlja se trenutno nalazi u jednoj od najizazovnih faza. U proteklim sedmicama pogodila nas je prirodna nesreća katastrofalnih razmjera, poplave i klizišta su ostavile hiljade naših građana bez domova, radnih mjesta i poljoprovrednih gazdinstava. Koristim ovu priliku da pozovem prijatelje koji su danas sa nama da animiraju svoje vlade da učestvuju u donatorskoj konferenciji koju ćemo uskoro organizirati. Svaka pomoć u sanaciji šteta i otklanjaju posljedica je više nego dobro došla", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je u BiH uporedo sa sanacijom šteta neophodno ulagati maksimalne napore u poboljšanje društveno-političkih odnosa.

"Moramo jačati i širiti postojeće poljoprivredne kapacitete i privlačiti strane investitore. Ulaganja stranih investitora predstavljaju dodatno ohrabljenje da ćemo uspjeti u našoj namjeri da od BiH stvorimo prosperitetnu državu i ambijent ugodnog živjelja i unosnog poslovanja", dodao je Izetbegović.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić je podsjetila da je Visoko, s ovim projektom, osim Ilidže, Hadžića, Ilijaša i Novog Grada postala još jedna bh. općina gdje će biti građena naselja za odmor, ali i napravljeni novi kapaciteti za razvoj turizma, zanatstva, uslužnih djelatnosti i trgovine.

Akcentirala je da su strani ulagači izrazili interesovanje da investiraju u projekte na još tri lokacije s područja općine Visoko.  - Općina Visoko će u skladu sa zakonima i propisima im omogućiti što bržu administrativnu uslugu - kazala je Babić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije