Visoko započinje treću, posljednju fazu projekta vodosnabdijevanja prema Moštru

08.05.2020. 07:46 / Izvor: Akta.ba
Visoko započinje treću, posljednju fazu projekta vodosnabdijevanja prema Moštru

Najvažnije zaključke sa ovog sastanka javnosti je predočila gradonačelnica Babić.

Uspješan završetak tenderske procedure i najava potpisivanja ugovora za izvođenje treće faze projekta vodosnabdijevanja prema Moštru, jedan je od zaključaka sa jučerašnjeg sastanka tima za praćenje implementacije projekta dogradnje vodovodne mreže Visoko.

Najvažnije zaključke sa ovog sastanka javnosti je predočila gradonačelnica Amra Babić.

"Danas smo donijeli odluku o izboru najpovoljnijeg izvođača, dali ovlaštenje direktoru JKP 'Visoko' za potpis ugovora te možemo očekivati potpisivanje i početak radova krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca", kazala je gradonačenica Visokog.

Gradonačelnica je istakla da se sljedećeg mjeseca planira završetak druge faze te da neće biti prekida u realizaciji projekta vodosnabdijevanja.

"Pri kraju smo implementacije naših kreditnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od devet miliona KM, ali da će sam projekat, sudeći prema onome kako do sada ide, imati realizaciju u iznosu od 12 miliona KM. Riječ je od dodatnim sredstvima koja smo obezbijedili od većih nivoa vlasti, Budžeta Grada Visokog i iz sredstava JKP 'Visoko'. Benefiti koje su građani osjetili su već sada veliki, a naš konačan cilj je da uđemo u 18 od 26 mjesnih zajednica, koliko ih ima na području grada Visoko", kazala je.

Gradonačenica Babić naglašava da je konačni cilj uspostavljanje jedinstvenog sistema vodosnabdijevanja te da se dođe do svakog građanina i domaćinstva na području grada Visoko, koje je u potrebi sa pitkom vodom.

Direktor JKP 'Visoko' Hasan Prelić iskazao je zadovoljstvo zbog početka realizacije treće faze projekta vodosnabdijevanja.

"JKP 'Visoko' je u posljednje tri godine učinilo značajan napor kako bi se što bolje opremilo i osposobilo. Praktično od danas, ulazimo u treću fazu projekta vodosnabdijevanja grada Visokog",  istakao je Prelić.

Direktor Prelić dodaje kako je JKP 'Visoko' sada funkcionalno i da može odgovoriti svim postavljenim izazovima, kako obavljanju redovnih djelatnosti, tako i na investicionim aktivnostima i praćenju ovog vrlo zahtjevnog projekta.

"Trećom fazom proširenja gradske vodovodne mreže predviđena je izgradnja primarne i sekundarne mreža za naselja 'Moštranskog kraja', počevši od Dubrava do Liješeve. Svako naselje u ovoj trasi uključeno je u ovaj projekat", zaključio je Prelić.

Značajno je napomenuti da je JKP "Visoko" od strane EBRD-a ocijenjeno kao jedno od najboljih implementatora projekata finansiranih od strane Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, a sasvim sigurno najbolji implementator u oblasti vodosnabdijevanja u BiH ocijenjen od strane EBRD-a.

Očekivanja su da će se u zadatom roku od godinu dana, realizirati i treća faza projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema, a prema dosadašnjim aktivnostima, tim za implementaciju ovog projekta je na dobrom putu da uspješno okonča ovaj projekat na zadovoljstvo svih stanovnika grada Visokog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije