Investicije / PROJEKTI

Vlada FBIH dala zeleno svjetlo za CHE Vrilo

17.01.2019. 12:22 / Izvor: Akta.ba

Federalna vlada donijela je Odluku o pristupanju postupku dodjele koncesije za izgradnju crpne hidroelektrane (CHE) Vrilo, snage 66 MW, na rijeci Šujici u općini Tomislavgrad.

Postupak se provodi po osnovu samoinicijativne ponude ponuđača Javnog preduzeća Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, u skladu sa Zakonom o koncesijama i Pravilima o postupku dodjele koncesija.

Sastavni dio odluke je rješenje Općinskog vijeća Tomislavgrad kojim je data prethodna saglasnost za dodjelu ove koncesije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je ovlašteno da u svojstvu koncesora vodi pregovore i postupak dodjele koncesije s koncesionarom Elektroprivredom HZ HB d.d. Mostar.

Proizvodni elektroenergetski objekat CHE Vrilo tretiran je kao prioritetni objekat od javnog interesa, pa su za njegovu izgradnju odobrena kreditna sredstava od strane Njemačke razvojne banke (KfW) JP EP HZHB u iznosu od 100 miliona eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije