Vlada FBiH za most Avenija i Fejićevu ulicu odobrila milijun i pol KM

06.05.2014. 10:23 / Izvor: Dnevni list
Vlada FBiH za most Avenija i Fejićevu ulicu odobrila milijun i pol KM

Ovu informaciju objavio je premijer FBiH Nermin Nikšić navodeći kao je Vlada odlučila za izgradnju mosta Avenija – Sutina izdvojiti 800.000 maraka, a za rekonstrukciju Fejićeve ulice 700.000 maraka,

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Mostaru je za most Avenija – Sutina i Fejićevu ulicu odobrila 1,5 milijuna maraka.

Ovu informaciju objavio je premijer FBiH Nermin Nikšić navodeći kao je Vlada odlučila za izgradnju mosta Avenija – Sutina izdvojiti 800.000 maraka, a za rekonstrukciju Fejićeve ulice 700.000 maraka, čime bi se konačno omogućio nastavak radova na dva iznimno značajna projekta koja bi znatno izmijenila sliku grada na Neretvi.

Dva značajna projekta

Prometnica vrh Avenije – most – Sjeverni logor u Mostaru, čiji su radovi započeli još 2008. godine, kako je premijer Nikšić podsjetio, trenutačno je u zastoju zbog nedostatka sredstava, a do sada urađeno većim dijelom je financirala Vlada FBiH, preko programa Federalnog ministarstva prometa i veza iz sredstava GSM licence.

"Prethodne godine iz tog izvora je osigurano 1,300.000 maraka, a ove godine odobreno je dodatnih 800.000 maraka za izgradnju prometnice u Sjevernom logoru", pojasnio je Nikšić.

Osim toga, Vlada Federacije BiH je i ove godine izdvojila sredstva za rekonstrukciju Fejićeve ulice u iznosu od 700.000 KM, također u okviru programa iz sredstava GSM licence.

Završetkom ovih projekata grad na Neretvi nedvojbeno će dobiti sasvim novi izgled. Međutim, upitno je kada će navedena sredstva biti i operativna i kada će se navedeni radovi, koji su trebali prema prvotnim planovima biti završeni još prije pet godina, zaista i realizirati s obzirom na niz zavrzlama u funkcioniranju Grada Mostara.

Problem gradskih vlasti

Kad su u pitanju projekti i napredak grada na Neretvi, nemoguće je ne spomenuti činjenicu da Grad Mostar još nije usvojio proračun za 2014. godinu i da su, po riječima gradskih ‘otaca’, gradske blagajne prazne, kao i to da niz aktivnosti blokira nepostojanje Gradskog vijeća.

Izgradnju uvelike koči i činjenica da je još uvijek upitno jesu li regulacijski planovi Sjeverni logor i Centar 2 na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojeni ili nisu, te je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zatražio tumačenje OHR-a o potrebnoj većini za regulacijske planove. Ranije je ustanovljeno da most ima urbanističku suglasnost, ali ne i građevinsku. Zakonski, dokumentacija mu se ne može izdati, sve dok se ne usvoje planovi za naselja Centar 2 i Sjeverni logor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije