Vlada HNŽ-a izdvaja šest miliona KM za sanaciju saobraćajnica

26.05.2017. 09:07 / Izvor: Akta.ba
Vlada HNŽ-a izdvaja šest miliona KM za sanaciju saobraćajnica

Na sjednici Vlade je usvojen i Izvještaj o radu inspektorata Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju Budžeta HNK i Izvještaj o izvršenju tehničke pričuve za period od 1.1 do 31.12. 2016. godine, te Izvještaj o izvršenju Budžeta HNK i tekuće pričuve za period od 1.1. do 31.03.2017. godine.

Adnan Faladžić, ministar finansija izvijestio je Vladu kako se na temelju pokazatelja o prikupljanju javnih prihoda u prva tri mjeseca 2017. godine može zaključiti kako je Budžet HNK realno planiran i kako se iz njega redovno servisiraju sve planirane obaveze.

Vlada je utvrdila Nacrt Zakona o dopuni Zakona o sudskim taksama s tarifom. Ovim Zakonom će u Hercegovačko-neretvanskom kantonu biti izvršeno usklađivanje Zakona o sudskim taksama s tarifom s odredbama Zakona o nasljeđivanju u F BiH, radi ujednačavanja normativnih rješenja i njihove primjene u praksi.

Usvojen je i Zaključak kojim je Vlada prihvatila mišljenje Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje i mišljenje na Nacrt Zakona o sigurnosti zaštite na radu.

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, Vlada je usvojila Odluku o usvajanju plana i programa Uprave za ceste u okviru kojeg je planirano izdvojiti 6 miliona i 100 hiljada konvertibilnih maraka za održavanje i sanaciju cesta u HNK. Stjepan Krasić, ministar saobraćaja i veza obrazlažući Program istaknuo je kako će se, u saradnji s jedinicama lokalne samouprave, krenuti u sanaciju najkritičnijih dijelova saobraćajnica: Prozor-Varvara u općini Prozor-Rama, Jablanica-Sovićka vrata-Blidinje u općini Jablanica i Stolac-Berkovići u općini Stolac.

Cijeneći njihovu ulogu i značaj djelatnosti, Vlada je usvojila Odluku o zdravstvenom osiguranju vjerskih službenika koji nisu osigurani po drugom osnovu.

Međunarodni sajam privrede Mostar ima tradiciju dugu 20 godina i smatra se najozbiljnijom privrednom manifestacijom u BiH. S ciljem podrške Sajmu, imajući u vidu njegov poseban značaj za Hercegovačko-neretvanski kanton, Vlada je donijela Odluku o proglašenju „Međunarodnog sajma privrede Mostar 2017.“ od značaja za HNK.  Vlada je bila suorganizator Međunarodnog sajma privrede  Mostar 2017., te je donijela Odluku da se na ime pokrivanja dijela troškova izdvoji 60.000,00 KM.

Vlada je, također, usvojila Odluku i dala saglasnost na Izvještaj o radu i na finansijski Izvještaj Ustanove „Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba“ Stolac za period  od 1.1. do 31. 12. 2016. godine.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Vlada je usvojila Odluku da se JU Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar za prijevoz djece s posebnim potrebama dodijeli jedno putničko vozilo.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o radu inspektorata Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za period od 1.1. do 31.12. 2016. godine.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca Vlada je usvojila više odluka koje se odnose na obilježavanje značajnih datuma, liječenja, nabavke ortopedskih pomagala i banjsko-klimatskog liječenja boračke populacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije