Vlada HNŽ-a kupuje hotel Ero?

23.10.2015. 08:58 / Izvor: Dnevni list
Vlada HNŽ-a kupuje hotel Ero?

Vlada je ranije procijenila kako novi objekt mora imati 7500 metara četvornih korisnog prostora i dodatnih 50 do 60 parkirališnih mjesta u garaži koja mora biti dizalom povezana s poslovnim prostorima i u sklopu iste zgrade.

Hotel Ero trenutačno je najpoželjnija lokacija za smještaj institucija Hercegovačko-neretvanske županije, potvrđeno nam je u Vladi HNŽ-a.

Poznato je opredjeljenje nove Vlade da se hitno mora raditi na trajnom rješenju problema smještaja svih institucija, na jedno mjesto, što zbog ušteda, što zbog učinkovitosti. Prije nekoliko dana usvojena je Informacija u kojoj se navodi kako će se nastaviti  aktivnosti na pronalaženju prostora za zajednički smještaj županijskih organa vlasti, čime bi se smanjili trenutačni troškovi najamnine prostora.

Tragom ove odluke kontaktirali smo glasnogovornika Vlade HNŽ-a Peru Pavlovića koji nam je kazao kako je Vlada već krenula s konzultacijama oko pronalaska zajedničkog prostora za sve institucije.

DVOJAK UČINAK

"Nakana predsjednika Vlade je da se ovim postigne dvojaki učinak. Prvi je da se smanje troškovi koji se izdvajaju za smještaj institucija i drugi je poboljšati učinkovitost službi koje trebaju biti građanima na usluzi", kazao nam je Pavlović.

Pojašnjava kako je predsjednik Vlade Nevenko Herceg govoreći o ovoj problematici spomenuo kako mu se hotel Ero čini kao prihvatljivo mjesto te kako će u narednom razdoblju nastaviti razgovore s nadležnim institucijama u tom pravcu.

Upitan što je sa natječajem koji je raspisivala bivša Vlada i na koji su se bili prijavili ”Projektant” Marinka Rozića,  “Hercegovina osiguranje”, Privredna banka, Agencija “Plus” sa zgradom na Šemovcu u kojoj je nekada bio smješten mostarski ured OHR-a, poduzeće “Interinvest” poznatog mostarskog poduzetnika Dinka Slezaka, Tvornica duhana Mostar i Dubravka Hackl, Pavlović kaže kako je ta procedura okončana.

"Taj natječaj koji je Vlada ranije provodila radio se kako bi se ispitala ponuda i prikupile informacije. Taj postupak ničim ne obvezuje sadašnju Vladu", kaže Pavlović.

Još uvijek nije poznato u kom pravcu će ići razgovori između županijskih predstavnika i federalne Vlade koja je poslodavac Zavoda PIO/MIO u čijem je vlasništvu hotel Ero. Moguće je čak da se hotel uzme u najam ako renta bude manja u odnosu na onu koju plaćaju trenutačno, ili realnije je, kažu upućeni, da se uđe u kupnju ako se nađe odgovarajući kreditor.

Hotel Ero već nekoliko puta je nuđen na prodaju,no nije bilo zainteresiranih za kupnju. Cijena hotela prema zadnjim ponudama iz Zavoda bila je oko 24 milijuna maraka, a najavljivalo se kako će biti još niža s obzirom da je Zavod donio odluku više puta o njegovoj prodaji. Ovo je povoljna ponuda za Vladu s obzirom da bi se u njega mogle smjestiti sve institucije, a ima i parking prostor i sale. Također hotel se nalazi na atraktivnoj lokaciji u centru grada, “nije ni na jednoj ni na drugoj strani” Mostara. Ako Vlada odluči kupiti hotel po cijeni od 24 milijuna maraka projekt bi se isplatio za najduže deset godina.

PREGOVORI

Podsjetimo kako se institucije HNŽ-a trenutačno nalaze na više desetaka lokacija, a za najam se plaća više od milijun maraka godišnje. Za mnoge od tih lokacija vode se sudski sporovi. Naime Vlada je opterećena sudskim sporovima s Gradom Mostarom koji tvrdi kako je zgrada Đačkog doma u kojoj je trenutačno smješten veliki broj institucija u njihovom vlasništvu. Isto Grad tvrdi i za zgradu gdje je smještena Županijska skupština.

Sve ovo ubrzava priču oko pregovora županijske vlasti, Zavoda PIO/MIO i federalnih institucija, jer u financijskoj situaciji u kakvoj se nalazi županija, svaka marka je važna.

MEGALOMANSKI PROJEKT

Vlada je ranije procijenila kako novi objekt mora imati 7500 metara četvornih korisnog prostora i dodatnih 50 do 60 parkirališnih mjesta u garaži koja mora biti dizalom povezana s poslovnim prostorima i u sklopu iste zgrade.

Od 7500 kvadrata, 6000 kvadrata mora biti u obliku uredskih prostora, a u 1500 kvadrata bi se morale nalaziti dvorana za sjednice Skupštine, dvorana za sjednice Vlade, dvorane za sastanke na svakom katu od po 100 kvadrata, te u obliku mokrih čvorova, pomoćnih prostorija i hodnika. Građevina treba imati neometan pješački i kolni pristup te biti opremljena svim potrebnim instalacijama. Građevina treba biti građevinski dovršena i opremljena do stanja potpune uporabljivosti u roku od najduže 12 mjeseci. U Vladi smatraju i kako bi postigli velike uštede kod potrošnje energenata i drugih materijala ako bi se nalazili na jednoj lokaciji, a s obzirom da hotel Ero već ima sređeno i grijanje i hlađenje ova ideja čini se primamljivom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije