Vlada KS dala saglasnost za izgradnju vjetroelektrane "Ivan Sedlo Hadžići"

18.05.2018. 08:03 / Izvor: Fena
Vlada KS dala saglasnost za izgradnju vjetroelektrane 'Ivan Sedlo Hadžići'

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici Privrednom društvu Suzlon Wind Energy BH d. o. o. Sarajevo dala "zeleno svjetlo",

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici Privrednom društvu Suzlon Wind Energy BH d. o. o. Sarajevo dala "zeleno svjetlo", koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroenergetskog objekta - Vjetroelektrane Ivan Sedlo Hadžići. Konačnu odluku treba da donese Skupština Kantona Sarajevo.

Ministar privrede KS Muharem Šabić je napomenuo da je riječ o vjetroenergetskom objektu instalisane snage 25,2 MW, te da je ovo prvi projekt za obnovljivu energiju u KS-u.

Izrazio je nadu da će projekt biti realiziran jer će to donijeti značajne benefite KS-u i lokalnoj zajednici.

Prvi naredni korak je potpisivanje ugovora sa kompanijom Suzlon, a nakon toga je investitor dužan da pribavi sve vrste dozvola, poput okolinske, energetske i druge.

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici prihvatila prijedlog o izmjenama Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaće, odnosno, da se umjesto kupovine kupona KJKP "Gras" isplaćuje finansijska naknada svim državnim uposlenicima i namještenicima u KS-u.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić je pojasnio da je van snage stavljena stara uredba kojom su državni službenici i namještenici za prijevoz na posao i sa posla dobivali kupone KJKP GRAS-a, a ne naknade u finansijskom iznosu.

Vlada KS je razmatrala i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radno-pravnom statusu članova Vlade KS.

Ministar Nenadić je kazao da se ovim puno ne mijenja, već se samo u jednom članu prilagođavaju rokovi iz Zakona, kako za Federalne propise tako i za odgovarajuće propise na nivou Kantona Sarajevo.

Vlada KS je utvrdila tekst Nacrta zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo i poslala Skupštini KS na dalje razmatranje.

"Radi se o zakonu kojim se ne povećava plata državnih službenika i namještenika u KS. Radi se o propisu kojim se uređuju prava iz kolektivnog ugovora", kazao je Nenadić i podsjetio da KS ima najnižu osnovicu u odnosu čak i na općinski nivo.

Pored ostalog, danas je Vlada KS na sjednici razmatrala i nekoliko izvještaja, kao što je Izvještaj o izvršenim inspekcijskim pregledima Upravnog inspektorata u toku 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije