Investicije / PROJEKTI

Vlada KS i Općina Ilidža zajedno rade na obnovi stare Željezničke stanice

27.05.2020. 19:13 / Izvor: Akta.ba

Stara Željeznička stanica na Ilidži, posljednjih dvadeset godina sve više propada, te predstavlja i sigurnosni problem za sve prolaznike.

Skupština i Vlada Kantona Sarajevo spremne su zajedno s Općinom Ilidža da pronađu adekvatan način za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se moglo krenuti s rekonstrukcijom i obnovom ovog kulturno-istorijskog spomenika.

Ovim povodom, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, ministri prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Faruk Kapidžić i kulture i sporta Kenan Alikadić, te zastupnik Elvis Vreto, posjetili su Općinu Ilidža, gdje su razgovarali sa načelnikom Senaidom Memićem.

Predsjedavajući Čelik je istakao kako je krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi, za što su kako je poručio zainteresirani svi. I upravo zbog toga rješavanju ovog problema pristupit će se multiresorno, tačnije bit će uključeno Ministarstva finansija, kulture i sporta, te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Podsjećanja radi, Željeznička stanica izgrađena je 1892. kao jedan od prvih objekata u centralnom dijelu Ilidže.

"Taj prostor je sad ruševina, a ujedno i nacionalni spomenik, pa Općina Ilidža nema ni zakonsko pravo da radi sama obnovu, odnosno nemoćni smo u rješavanju ovog pitanja", izjavio je Memić, te ponovio potpunu spremnost za implementacijom projekta, ako Vlada Federacije u čijoj je nadležnosti da svoju saglasnost.

Po riječima ministra Kapidžića, vrlo je važno da se sačuva vanjski izgled stare Željezničke stanice, čiju bi rekonstrukciju nadgledalo resorno ministarstvo.

O unutrašnjoj namjeni odlučit će Općina Ilidža.

Nakon što od predstavnika ove općine dobiju svu potrebnu dokumentaciju, razgovarat će sa predstavnicima Federalne vlasti u roku 15 dana, najavljeno je danas.

Sve će biti u skladu sa Zakonom o kulturno historijskom naslijeđu, te će se nakon tog sastanka precizirati dalji koraci kako bi se u roku tri mjeseca riješili imovinski problem koji onemogućavaju obnovu stare Željezničke stanice.

Inače, ovo je bila inicijativa zastupnika Vrete, koja je kasnije usvojena kao amandman i uvrštena u Rebalans budžeta za 2020. godinu.

Naglasio je kako ga raduje što je ova tema ponovno aktuelizirana, nada se skorom rješenju ovog problema, na zadovoljstvo svih građana Kantona Sarajevo.

Zaključeno je kako Kanton Sarajevo želi da obnovi staru Željezničku stanicu, osigurana su sredstva za ovu namjenu, a svoju prvu rekonstrukciju i potpunu afirmaciju će doživjeti u narednom periodu po uzoru na Bistričku željezničku stanicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije