Vlada KS obezbijedila sredstva za unapređenje monitoringa kvaliteta zraka

15.09.2020. 15:04 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS obezbijedila sredstva za unapređenje monitoringa kvaliteta zraka

Ova oprema je, prije svega, namijenjena za praćenje polutanata, čija mjerenja do sada nisu vršena.

Vlada Kantona Sarajevo je, na osnovu projekta Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Zavoda za javno zdravstvo KS, obezbijedila sredstva za nabavku opreme koja je početkom septembra instalirana u automatsku stanicu na Ilidži.

Ova oprema je, prije svega, namijenjena za praćenje polutanata, čija mjerenja do sada nisu vršena. Stacionarna automatska stanica, koja se nalazi na krovu zgrade Zavoda za javno zdravstvo KS na Ilidži dobila je dodatnu opremu, i to analizatore za praćenje koncentracije ugljen monoksida, oksida azota i vodik-sulfida, koji najvećim dijelom dolazi iz geotermalnih izvora na Ilidži.

U ovu stanicu je instaliran i analizator koji mjeri koncentracije amonijaka, mirise - SO2, H2S, merkaptane, te vrši proračun indeksa tih mirisa. Osim pomenutih parametara, ista mjeri koncentraciju sumpor-dioksida, frakcije PM čestica – PM1, PM2,5, PM4 i PM10, te ukupne čestice.

Planirano je da se dio analizatora, nakon izvjesnog vremena, prenese u mobilnu stanicu, koja se trenutno takođe nalazi na lokalitetu Ilidža.

Nakon potpunog kompletiranja sadržaja mobilna stanica će se izmjestiti na lokacije urbanog dijela Regionalnog centra za upravljanje otpadom ¨Smiljevići¨ i u blizini prečistača otpadnih voda "Butila", koji predstavljaju potencijalno značajne javno-zdravstvene probleme za stanovnike Kantona Sarajevo.

U toku je i izrada nove web stranice www.kvalitetzraka.ba, gdje je planirano uvezivanje postojećih i novih analizatora.

Međutim, zbog problema sa procesima javnih nabavki, navedena web stranica će se privremeno povezati sa stranicom Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a sve u cilju nesmetanog informisanja građana o koncentracijama praćenih polutanata u Kantonu Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije