Investicije / PROJEKTI

Vlada KS - Potpisan Ugovor o zajmu od 15 miliona eura za projekt javnog prevoza

23.04.2020. 08:01 / Izvor: Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, te ministar finansija Jasmin Halebić održali su danas online sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, koje je predvodila njihova šefica Manuela Naessl.

Tokom sastanka, predstavnici Vlade KS su potpisali Ugovor o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za projekt javni prijevoz Sarajevo, čija je ukupna vrijednosti 15 miliona eura, a koji im je ranije dostavljen.

Nakon potpisivanja tog ugovora, razgovarano je o unapređenju realizacije dogovorenih projekata.Obje strane su ocijenile da je prioritet razmotriti koji su to budući projekti na kojima bi Vlada KS i EBRD-i mogli sarađivati.

S tim u vezi, razmijenjene su i sve informacije vezane za realizaciji i svih drugih projekata iz oblasti transportnog sektora, komunalnih usluga i energetske efikasnosti. Dogovoreni su detalji vezani za nabavku novih trolejbusa u vrijednosti od 15 miliona eura, sanaciju tramvajske pruge u vrijednosti od 20 miliona eura, kao i projekata izgradnje gradskih saobraćajnica te nabavke novih tramvaja sredstvima u ukupnom iznosu od 60 miliona eura.

- U oblasti komunalne privrede razgovarali smo o realizaciji projekata vodosnabdijevanja, te sanacije centralnog grijanja. A što se tiče prostornog uređenja, govorili smo i o projektima energijske efikasnosti u javnim zgradama u iznosu od osam miliona eura i grant sredstvima iz Evropske unije, kao i o projektu regeneracije željezničke stanice i tramvajskog depoa - istakao je premijer KS.

Nenadić je naglasio i kako su, ovom prilikom, razmijenjene informacije o tome šta se na predmetnom planu dešava na državnom i entitetskom nivou.

Razgovaralo se i određenim garantnim fondovima za buduće kreditne linije, također i za kredite kod komercijalnih banaka za preduzeća koja će imati problema sa ponovnim pokretanjem rada nakon pada prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

- Bilo je riječi i određenim dugoročnim kapitalnim investicijama, o pokretanju novih projekata, kao i o što skorijem pokretanju javnih radova, koji će biti vrlo aktualni, ubrzo nakon okončanja krize izazvane pandemijom - kazao je Nenadić, te dodao kako je vrlo jasno naglašena potreba da se što prije nastavi i s tekućim projektima.

Predstavnici EBRD-a su se interesirali kakav je utjecaj pandemije na stanje privrede u Kantonu Sarajevo, o čemu su ih članovi Vlade informirali. Naglasili su kako se desio značajan pad prihoda u Budžet KS, te naveli i sve aktualne rizike za realizaciju određenih kapitalnih i drugih projekata.

Zaključeno je da će se do kraja sljedeće sedmice nastaviti razgovori s ciljem konkretizacije određenih dogovora postignutih tokom današnjeg sastanka, saopćeno je iz Press službe KS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije