Vlada Republike Srpske uložila u Bijeljinu oko 400 miliona KM

24.08.2018. 13:09 / Izvor: SRNA
Vlada Republike Srpske uložila u Bijeljinu oko 400 miliona KM

U rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva, kao i za rekonstrukciju postojeće putne infrastrukture uloženo je više od 25 miliona KM.

Vlada Republike Srpske je po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz Budžeta Republike, u Grad Bijeljinu do sada uložila oko 400 miliona KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke(IRB) plasirano je još oko 112 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Iz Vlade naglašavaju da će u ovoj godini u ovu lokalnu zajednicu Vlada uložiti još oko 1,2 miliona KM za izgradnju fiskulturne sale u okviru Osnovne škole "Jovan Dučić" u Patkovači, te za podršku Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj Bijeljina za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova u Srpskoj. 

Iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za ovu lokalnu zajednicu do sada je odobreno gotovo 14 miliona KM, a neki od najvažnijih projekata koji su finansirani tim sredstavima su rekonstrukcija objekta Osnovnog suda i Okružnog tužilaštva - 1,4 miliona KM, obilaznica oko grada i saobraćajnica Arizona - 4,4 miliona KM, a adapitaran je i rekonstruisan značajan broj školskih objekata za šta je izdvojeno oko 2,2 miliona KM. 

U rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva u ovoj lokalnoj zajednici, kao i za rekonstrukciju postojeće putne infrastrukture na teritoriji ovog grada uloženo je više od 25 miliona KM. 

Najznačajnija ulaganja zabilježena su u oblasti poljoprivrede i zdravstva. Prema podacima Vlade, u poljoprivredu je na području Bijeljine, kroz razne projekte, uloženo je više od 190 miliona maraka. 

Samo za podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela izdvojeno je više od 130 miliona KM, dok je za projekte zaštite od poplava koji su realizovani i koji su u procesu realizacije odobreno je više od 55 miliona KM, od čega je za Drinski nasip planirano 24,3 miliona KM. 

Osim poljoprivrede, Vlada Srpske u ovoj lokalnoj zajednici uložila značajna sredstva i u oblast zdravstva - gotovo 90 miliona KM. 

Izgrađena je i savremenom opremom opremljena nova bolnica u Bijeljini, za šta je izdvojeno 83 miliona KM, na osnovu čega je stanovnicima ove regije danas na raspolaganju zdravstvena ustanova koja raspolaže sa pet operacionih sala, osam stacionara, te savremenom dijagnostikom i laboratorijom. 

Vlada Republike Srpske u ovoj lokalnoj zajednici kontinuirano ulaže u unapređenje zdravstvene zaštite stanovništva, pa je tako za izgradnju, sanaciju, adaptaciju i rekostrukciju, ali i opremanje ambulanti porodične medicine, te za Dom zdravlja u Bijeljini izdvojila skoro tri milion KM. 

Prema podacima Vlade Republike Srpske, za pomoć stanovništvu ove opštine koje je stradalo u katastrofalnim poplavama 2014. godine, iz sredstava Fonda solidarnosti izdvojeno je oko 38 miliona KM, od čega je 26,2 miliona KM plasirano putem elektronskih kartica/vaučera, dva miliona je izdvojeno za pomoć poplavljenim privrednicima, dok je ostatak sredstava doznačen ovoj lokalnoj zajednici u vidu pomoći opštinskom budžetu i za pomoć poplavljenim poljoprivrednim domaćinstvima. 

Realizovano je i 14 projekata po naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije u vrijednosti od četiri miliona KM. Riječ je, između ostalog, o sanaciji Drinskog i Savskog nasipa, te sanaciji kanala. 

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području opštine/grada Bijeljina, Vlada Srpske je izdvojila 8,5 miliona KM čime je stambeno zbrinuto 540 porodica, od čega izgradnjom stanova njih 171, dok je nepovratna novčana sredstva dobilo 369 porodica. 

Prema podacima Vlade, na području Grada Bijeljina nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida. 

Pored programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovoj lokalnoj zajednici i kroz druge projekte, pa je kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla zbrinuto oko 1.326 radnika iz osam preduzeća, što je Vlada finansirala sa skoro četiri miliona KM. 

Kroz projekte zapošljavanja od 2007. do danas zaposleno je 2.075 lica, za šta je izdvojeno više od osam miliona KM, dok je putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida od 2006. godine do danas zaposleno 128 lica sa invaliditetom, što je finansirao sa 280.000 KM. 

Kada je riječ o privrednom razvoju Bijeljine, Vlada Srpske je u periodu od 2006. godine do danas, kroz projekte u okviru podrške privredi uložila više od šest miliona KM, od čega je za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima u ovoj lokalnoj zajednici, izdvojeno skoro četiri miliona KM. 

Prema podacima Vlade Srpske, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je oko 2,4 miliona KM za subvencije električne energije. 

Od 2006. godine do danas, kroz različite projekte za održivi povratak izdvojeno je oko šest miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske. 

U okviru projekata za omladinu i sport do sada je u ovu lokalnu zajednicu uloženo više od 2,4 miliona KM, a izgrađeno je i devet kuća za porodice sa petoro i više djece koje nisu bile stambeno zbrinute. 

U oblast obrazovanja, osim za adaptaciju, značajna sredstva iz budžeta Vlade Srske uložena su i za rekonstrukciju i izgradnju školskih objekata na području Grada, kao i za nabavku školske opreme. 

Kroz zajednički projekat vlada Republike Srpske i Srbije "Dositej", kojima su škole opremane računarskom opremom, bijeljinske škole i vaspitne ustanove modernizovane su računarskom opremom u vrijednosti više od milion maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije