Investicije / NEKRETNINE

Vlada RS - a dala koncesiju EFT-u za izgradnju Termoelektrane "Stanari"

14.02.2008. 14:38 / Izvor: Fena

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o dodjeli koncesija za izgradnju i korištenje Termoelektrane "Stanari" vlasniku Rudnika lignita Stanari kod Doboja kompaniji EFT (Energy Financin Team).

Ovim je entitetska vlada prihvatila samoinicijativnu ponudu EFT Rudnika i Termoelektrane Stanari za izgradnju termoelektrane instalirane snage oko 410 megavata.

Izgradnjom ove termoelektrane u Stanarima osigurala bi se godišnja proizvodnja oko 3.000 gigavata električne energije, kazala je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade RS-a šefica Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.

Planiraju se i investiciona ulaganja od milijardu i 300 miliona KM, a godišnji prihod termoelektrane planiran na bazi cijene električne energeije prilikom ranije izrade studije u vezi s ovim projektom je 300 miliona KM.

"Izgradnjom i korištenjem ove termoelektrane obezbijedit će se značajna sredstva u budžet RS-a, a koja se procjenjuju na godišnjem nivou na oko 10,5 miliona KM na ime koncesione naknade i oko 3,6 miliona KM na ime poreza, doprinosa i drugih administrativnih obaveza", kazala je Sajić.

Koncesioni period je 30 godina uz odgođeni period od 24 mjeseca, koji se ne uračunava u period koncesije, a jednokratna naknada za pravo korištenja je 3,5 miliona KM i naknada za pravo korištenja je 3,6 posto od brutoprihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije