Vlada RS-a odobrila izgradnju novog bloka i sanaciju objekata bolnice Zvornik

18.07.2019. 13:11 / Izvor: SRNA
Vlada RS-a odobrila izgradnju novog bloka i sanaciju objekata bolnice Zvornik

Јavni poziv će biti otvoren 45 dana, rok za žalbe je 15 dana i nadam se da bi krajem oktobra mogla početi izgradnja novog bloka Bolnice Zvornik.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je Vlada Srpske donijela zaključak kojim je odobrena izgradnja i opremanje novog bloka, te rekosntrukcija, adaptacija i opremanje postojećeg objekta Bolnice Zvornik.

"Procijenjena vrijednost ovih radova je oko 26 miliona KM. Na osnovu sporazuma sa Vladom Srbije već postoje donatorska sredstva u iznosu od 1,51 miliona KM za ovaj projekat. Ovim ćemo nastaviti da upotpunjavamo kvalitet bolničkog smještaja u Srpskoj", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, u planu je i rekonstrukcija Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu, Psihijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci koja će biti premještena na Paprikovac, Psihijatrijske bolnice Sokolac i Zavoda za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika "Јakeš" Modriča.

"Projekat radimo sa UNDP-om i Bankom Savjeta Evrope. Ako sve bude išlo planiranim tokom očekujem da na proljeće ili ljeto sljedeće godine možemo početi sa rekonstrukcijom. To će dugoročno riješiti problem kvaliteta smještaja u ovim ustanovama", rekao je Šeranić.

On je istakao da je Vlada razmatrala izvještaje o radu i pravce unapređenja rada više ustanova iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

"Vlada je opredijeljena da bude osposobljena toksikološka laboratorija u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske. Govorili smo i o uspostavljanju novih metoda u transfuzijskoj medicini, odnosno ispunjavanju preduslova za razvoj transplatacije", kaže Šeranić.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici odobrila sredstva i za građevinske radove u Bolnici "Dr Mladen Stojanović" Prijedor, Specijalnoj bolnici "Mlječanica" i Bolnici Gradiška, koji će biti obavljeni paralelno sa projektom energetske efikasnosti u tim ustanovama.

"Za Bolnicu Gradiška je odobreno 500.000 KM, a plan je da bude ojačan temelj objekta, dograđen još jedan sprat i poboljšan operacioni blok. Specijalna bolnica `Mlječanica` je prošle godine dobila 300.000 KM za rekonstrukciju objekata, a sada je odobreno 150.000 KM kako bi bio završen krov. Bolnici `Dr Mladen Stojanović` Prijedor je odobreno 250.000 KM za sanaciju psihijatrijskog odjeljenja koje je izgorjelo 2017. godine", precizirao je Šeranić.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović rekao je da će biti raspisan međunarodni tender čim dobiju zaključak Vlade.

"Јavni poziv će biti otvoren 45 dana, rok za žalbe je 15 dana i nadam se da bi krajem oktobra mogla početi izgradnja novog bloka Bolnice Zvornik", kaže Popović.

On je istakao da Bolnica Zvornik pruža sekundarnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima regije Birač kojoj pripada sedam opština i šest domova zdravlja.

"Ovo je najveći projekat u regiji Birač. Medicinska oprema nije zanavljana duže od deset godina, a tri lamele postojećeg objekta stare su 50, 60 i 70 godina. Ovo je veliki dan za stanovnike regije Birač", naglasio je Popović.

Direktor Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" iz Dervente Vladan Popović rekao je da je Vlada usvojila program rada ove ustanove za 2019. godinu.

"Planiramo da reformišemo i osavremenimo ustanovu i uvažimo savremene tendencije u oblasti socijalne zaštite. Cilj nam je da korisnicima pružimo više usluga, a posebno rani tretman za slijepu i slabovidu djecu koja do sada nije pružana u Srpskoj. Slijepim i slabovidim osobama i drugim licima sa smetnjama u razvoju nedostaje usluga socijalne rehabilitacije i pokušaćemo da u saradnji sa resornim ministarstvom pokrenemo i te usluge", kaže Popović.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da je na sjednici Vlade usvojen njihov izvještaj o radu za 2018. i plan rada za 2019. godinu.

"Sve naše nadležnosti koje se odnose na zaštitu javnog zdravlja stanovništva biće unapređene ove godine sa povećanim brojem analiza i proširenjem seta analiza koje zahtijeva tržište, čime ćemo povećati i prihode. Velika sredstva ulažemo u edukaciju kadra i nabavku savremene opreme. Јedan od važnijih poslova je obezbjeđivanje vakcina i seruma i cilj nam je da proširimo set vakcina koje možemo pružiti stanovnicima", istakao je Zeljković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije