Investicije / PROJEKTI

Vlada RS daje državnu zemlјu za izgradnju etno-sela u Vidrićima

17.06.2021. 14:12 / Izvor: capital.ba

Vlada Republike Srpske daće oko 8,5 dunuma državne zemlјe za izgradnju Etno-sela "Vidrić" koje privatni investitori planiraju graditi pored magistralnog puta Sokolac – Han Pijesak.

Vlada RS je na sjednici početkom ovog mjeseca dala saglasnost na zamjenu nepokretnosti, pa će državnu zemlјu – pašnjak na lokaciji „Golo Brdo“ dati u zamjenu za zemlјu koja je u vlasništvu opštine Sokolac, pašnjak na lokaciji označenoj kao "Luburić Polјe".

Za 8.450 metara kvadratnih pašnjaka 5. klase, Srpska će dobiti 9.199 metara kvadratnih pašnjaka 4. klase.

"Zamjena nepokretnosti vrši se za potrebe izgradnje Etno-sela “Vidrići”. Međusobna prava i obaveze između Vlade i opštine Sokolac regulisaće se ugovorom", navedeno je, između ostalog, u Odluci Vlade.

Etno-selo "Vidrić" počelo je da se gradi još 2017. godine, a investitor je Milan Stanojević, suvlasnik preduzeća "Putevi" iz Zvornika.

Do sada je na tom području izgrađena crkva, teren za mali fudbal, tenis, odbojku, igraonica, kafić, suvenirnica i polјoprivredna apoteka, kao i jedna vikendica.

Predviđena je i staja za sve vrste domaćih životinja jer je u planu da ta turistička destinacija ima mini zoo vrt. U konačnici plan je da se izgradi i motel sa restoranom, kao i više bungalova.

Etno-selo "Vidrići" već ima obrise za razliku od onog kojeg je planirao da gradi Emir Kusturica na Romaniji.

Skupština opštine Sokolac u izbornoj 2014. godini dala je saglasnost za osnivanje preduzeća "Sokolov grad" u cilјu izgradnje istoimenog etno-sela na Romaniji. To preduzeće trebalo je da bude u vlasništvu opštine i firme Emira Kusturice – "Lotika" Mokra Gora.

Preduzeće nikada nije osnovano, iako je opština odmah iste godine izdvojila 317.471 KM za oblovinu koja je trebalo da se pripremi za gradnju "Sokolovog grada". Čak je mehanizacija iz "Andrićgrada" preselјena na Ravnu Romaniju, ali dalјe od pripremnih radova na dva hektara, od ukupno 50 hektara na kojima bi trebalo da niknu objekti, nije se maklo.

PODIJELI:

TAGOVI:

Vlada RS

Vidrići Sokolac

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije