Investicije / PROJEKTI

Vlada RS obezbijedila dodatnih pet mil. KM za nabavku sistema za navodnjavanje

12.04.2018. 08:49 / Izvor: SRNA

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rakao je jučer da je Vlada Srpske, poučena iskustvima sa sušama proteklih godina, opredijeljena da znatna sredstva uloži u sisteme za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Pašalić, koji je sa direktorom Republičke agencije za agrarna plaćanja Savom Minićem u Petrovom Selu kod Gradiške prisustvovao prezentaciji rada tifona za navodnjavanje na imanju porodice Kalabić, istakao je da je Vlada, pored 71 miliona KM agrarnog budžeta, obezbijedila dodatnih pet miliona KM za nabavku sistema za navodnjavanje.

"Pored toga Vlada je obezbijedila i dodatna sredstava za razvoj većih sistema širom Srpske. Trenutno se realizuje projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Trebinju, vrijednosti veće od pet miliona KM, te sistema za navodnjavanje u Bratuncu u vrijednosti dvet miliona KM", naveo je on.

Pašalić je dodao da se završava projektana dokumentacija za izgradnju akumalacije na rijeci Lubini na području Gradiške, a u pripremi su i slični projekti za područje Semberije.

On je naglasio da su isplaćena sva sredstva za podsticaje u poljoprivredi za prošlu godinu, a da će premije za mlijeko za novembar i decembar biti isplaćene iz agrarnog budžeta za ovu godinu u nerednih nekoliko dana, te da se do kraja mjeseca očekuje i početak isplate sredstava za sufinansiranje nabavke sistema za navodnjavanje.

Direktor Republičke agencije za agrarna plaćanja Savo Minić istakao je da je od više od 600 pristiglih zahtjeva za sufinansiranje navabke sistema za navodnjavanje Agencija obradila 565 i da će uskoro biti u opticaju oko 1.600.000 KM za ove namjene.

Minić je rekao da će biti ispoštovani svi zahtjevi poljoprivredinika i da će im biti isplaćeno 40 odsto investicije za nabavku sistema za navodnjavanje.

"Nakon završetka ovog projekta biće podržana i druga kapitalna ulaganja u poljoprivredi, što predstavlja kontinuitet podrške poljoprivrednim proizvođačima", naglasio je Minić.

Poljoprivrednik Dragiša Kalabić rekao je da je za nabavku dva tifona za navodnjavanje i dodatne opreme izdvojio oko 50.000 KM i da mu mnogo znači što će 40 odsto vrijednosti ove investicije biti finansirano iz projekta Vlade Srpske.

Kalabić kaže da su iskustva iz prethodnih godina dokazala ispravnost ulaganja u sisteme za navodnjavanje, zbog čega su se odlučili za nabavku dva tifona sa računarskim upravljanjem.

"To će dosta smanjiti potrebu za radnom snagom za navodnjavanje. Ova dva tifona za oko 12 časova mogu da zaliju površinu dužine 350 i širine oko 150 metara, odsnosno oko šest hektara zemljišta", naveo je Kalabić.

Porodica Kalabić iz Petrovog Sela obrađuje oko 40 hektara zemljišta, pretežno se bave povrtarstvom, a godišnje zasade po pet do šest hektara krompira, luka i lubenice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije