Vlada TK neće obnavljati zgradu "Sodaso" dok se ne riješe sudski sporovi

06.07.2018. 08:50 / Izvor: Fena
Vlada TK neće obnavljati zgradu 'Sodaso' dok se ne riješe sudski sporovi

Rekonstrukcija zgrade u kojoj je nekada bilo sjedište giganta hemijske industrije – kombinata "Sodaso", nije moguća zbog nekoliko sporova koji se trenutno vode.

Vlada Tuzlanskog kantona neće poduzimati nikakve aktivnosti vezane za rekonstrukciju zgrade "Sodaso" u Tuzli, zapaljene tokom februarskih protesta 2014. godine, sve dok se ne okonačju sudski sporovi vezani za utvrđivanje vlasništva nad spomenutim objektima, izjavila je za Fenu Zdenka Marjanović, rukovoditeljica Ureda zajedničkih poslova, koja po ovlašćenju Vlade TK obavlja i poslove sekretara.

Kazala je da je Vlada TK ovih dana provela postupak javne nabavke vezane za čišćenje i skidanje razbijenih stakala sa prozora objekta, bez čekanja na druge subjekte koji polažu pravo na zgradu.

"Nakon što su inspekcije naložile skidanje stakala, Vlada TK, kao dobar domaćin, preuzela je  obavezu uklanjanja stakala i drugih predmeta isključivo zbog potencijalne opasnosti za građane i vlasnike automobila koji svoja vozila parkiraju ispred i iza devastiranog objekta", kaže Marjanović.

Rekonstrukcija zgrade u kojoj je nekada bilo sjedište giganta hemijske industrije – kombinata „Sodaso“, nije moguća zbog nekoliko sporova koji se trenutno vode.

Prema registru imovine TK, ova zgrada uknjižena je s jednom trećinom u vlasništvu Vlade TK, ali je 2013. godine Rudnik soli podnio tužbu radi utvrđivanja ništavnosti ugovora o izuzimanju objekta bez naknade, kojim se sa Rudnika soli na TK prenosi suvlasnički i posjednički dio jedne trećine zgrade „Sodaso“.

Sudski postupak po tužbi Rudnika soli je u toku i teško je predvidjeti kada će biti okončan i u čiju korist. Bilo kakva odluka da se donese, kaže Marjanović, vjerovatno će rezultirati žalbom druge strane, tako da još ništa nije riješeno i može trajati u nedogled.

"Što se tiče dijela na koji je dvotrećinsko pravo istakla Solana, Kantonalni sud je donio presudu da se zgrada ne može uknjižiti u vlasništvo te kompanije. Uložili su žalbu Vrhovnom sudu, tako da je to drugi sudski proces vezan za zgradu „Sodaso“. Stav Vlade je da se ni u kakve rekonstrukcije ne ide ni samostalno, a ni sa suvlasnicima, dok se ne okončaju sudski postupci i izvrši uknjižba imovine. Tek kada problem bude razriješen u cijelosti, Vlada TK će odlučiti o aktivnosti vezanim za rekonstrukciju zgrade u tuzlanskom naselju Slatina", zaključila je Zdenka Marjanović u razgovoru za Fenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije